Янев: Винаги след жертвите има дипломация

Ружа Райчева 24 февруари 2022 в 19:35 2812 0

Снимка Архив

Винаги след жертвите има дипломация. Нарочно не говорим с двойнствена реторика, неслучайно цитирах президента Путин, който каза, че това е специална операция, защото по този начин нито НАТО, нито президентът Путин затварят напълно вратата за дипломацията. 

Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев в кулоарите на Народното събрание след края на засекретеното извънредно заседание по повод военните действия на Русия в Украйна.

По думите на Янев пряка заплаха към България няма, но съществуват рискове от икономически и социален характер. Той очаква, че на някакъв етап отново ще е нужен дипломатичен подход към Русия.

"По време на закритото заседание уведомихме депутатите за реалната ситуация - за това, което се случва зад граница, така и на наша територия. Имаме сериозен въоръжен конфликт, знаете поведението на НАТО, декларацията на Столтенберг, на фон дер Лайен", каза министърът на отбраната. 

Стефан Янев съобщи, че тази вечер ще се включи във видеоконферентната връзка на министрите на отбраната от т.нар. група Б9.

"С Б9 сме в постоянен контакт и повтаряме това, за което вече стана въпрос. Решенията на НАТО са обединени в нашето единство, в сплотеността, в демонстрацията на нашия отбранителен потенциал, така че страните членки на НАТО и територията на НАТО да не бъдат засегнати от конфликта. Разбира се, осъждаме всичко това, което се случва на територията на Украйна", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков