Йорданова препотвърди, че възможно най-скоро ще стартира процедурата за отстраняване на Гешев

Йорданка Веселинова 16 февруари 2022 в 12:38 1397 0

Снимка Архив - БТА

"Възможно най-скоро ще внеса в пленума на ВСС предложението за отстраняване от длъжност на главния прокурор", заяви в кулоарите на НС правосъдният министър Надежда Йорданова.

Тя обясни, че ще може да задейства процедурата три дни след обнародването на решението на Конституционния съд и влизането му в сила. Министърът допълни, че това ще се случи в края на седмицата, защото решението беше публикувано в "Държавен вестник" вчера.

"Разчитам, че там са професионалисти, които ще изпълнят своите задължения така, както обществото очаква от тях и съобразно закона" - с тези думи тя коментира вероятността този състав на ВСС да не смени главния прокурор. Подобни коментари направиха както президентът Румен Радев, така и премиерът Кирил Петков.

Йорданова заяви, че Конституцията предвижда три основания за отстраняването на Гешев - тежко нарушение на задълженията, системно неизпълнение на задълженията и уронване на престижа на съдебната власт. Тя отказа да уточни на какво основание ще поиска предсрочното му освобождаване.

"Нека първо ВСС да се запознае и да получи сигнала", допълни тя.

Правосъдният министър заяви, че няма законов срок, в който ВСС да разгледа предложението ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews