Йотова: България трябва да защити пред ЕС повече средства и възможности за сигурността на границите

OFFNews 25 октомври 2021 в 14:47 983 0

Снимка пресцентър Президентство

Вицепрезидентът по време на откриването на конференцията „Миграционният поток: ролята на институциите и на обществото“

България трябва да защити своята позиция за повече средства и възможности за укрепване на границите, които са и външни граници на Европейския съюз, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на конференцията "Миграционният поток: ролята на институциите и на обществото".

Конференцията се провежда по инициатива на евродепутата Цветелина Пенкова. Според проучване европейските граждани посочват миграцията на второ място след пандемията в своите притеснения.

"България трябва да извоюва средства за техника и обучение от двата фонда за миграция и убежище и за вътрешна сигурност, които са на обща стойност 18 млрд. евро. Неслучайно провеждаме тази конференция в Хасково – заради своя трансграничен характер Хасковска област е важна не само за сигурността на българските граждани, а и на европейските", призова Илияна Йотова. 

Вицепрезидентът подчерта, че българската държава трябва да изготви собствена консолидирана позиция, която да защитава пред европейските партньори и да търси за съюзници страните от външните граници на съюза.

„Малка България трябва да направи своя санитарен кордон по южната граница. Да отстоява пред европейските партньори да не разкрива допълнителни бежански центрове при нужда", смята Йотова.

Тя подчерта, че трябва да се настоява и за промяна на Дъблинския регламент, както и за по-конкретни текстове относно реадмисията. Според Дъблинския регламент отговорност за мигрантите носи страната член, на чиято територия първо са стъпили.

Йотова е категорична, че въпреки уверенията на Европейската комисия, че миграцията и убежището ще бъдат приоритетна тема, засега няма нищо постигнато по тези въпроси.

Тя определи като най-проблемна границата ни с Турция, заради компрометираното защитно съоръжение. Вицепрезидентът приветства решението на служебния кабинет съоръжението да се стопанисва от Министерството на вътрешните работи, както и да се засили контролът.

Илияна Йотова заяви, че България не трябва да приема новото предложение на ЕК, което иска идентифицирането на мигрантите и бежанците да се случва на европейска територия, а не в страната, която пресичат, за да стигнат до Европа.

"По време на мигрантската вълна през 2015 г. много средства бяха похарчени за спасителни операции, за справяне с каналджийството, но без особен резултат. Това се случи именно заради липсата на целенасочена политика", категорична е Илияна Йотова.

Дискусията е част от Конференцията за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено на 9 май. Вицепрезидентът призова младите хора да се включат активно със свои предложения, за да може европейските политики да бъдат по-близки до хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews