Кабинетът смени още шестима областни управители

Областните управители на Перник и на Кюстендил остават на своите позиции и на тяхно място няма да се назначават нови

OFFNews 26 юли 2023 в 14:05 1171 0

Министерски съвет

Снимка БТА/Архив

Министерски съвет

Правителството назначи още шестима областни управители - на Варна, Кърджали, Софийска област, Търговище, Хасково и Ямбол, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Ден след избирането на редовното правителство в началото на юни всички областни управители подадоха оставки. Оставка не подаде само областният управител на Перник. Повечето се аргументираха, че са изпълнили ангажимента си към служебното правителство с премиер Гълъб Донев и че това е морален акт. 

Изненадващо, премиерът Николай Денков не прие оставката на нито един. 

"В работата на областните управители няма място за политически изказвания, освен ако някой от тях няма политически амбиции, свързани с предстоящите местни избори", каза тогава министър-председателят. 

Първата смяна стана едва на 13 юли, когато бяха назначени областни управители на София град, Пловдив, Ловеч, Плевен, Добрич и Силистра. Седмица по-късно бяха сменени и тези в Монтана, Видин, Благоевград и Враца.

От Министерския съвет съобщават, че областните управители на Перник Людмил Веселинов и на Кюстендил инж. Александър Пандурски остават на своите позиции и на тяхно място няма да се назначават нови.

Ето кои са новите областни управители на Варна, Кърджали, Софийска област, Търговище, Хасково и Ямбол: 

Андрияна Андреева е новият областен управител на Варна. Тя е доцент и доктор по право, ръководи катедра „Правни науки“ в Икономически университет – Варна. Андреева е участвала в множество научни проекти, автор е на над 50 научни статии, студии и монографии, участвала е в подготовката по издаването на над 20 учебници и учебни помагала в областта на правото.

Никола Чанев е назначен за областен управител на Кърджали. Той е заемал същата позиция в периода между 2017 г. и 2021 г. Дълги години е работил в местната структурата на Националната агенция по приходите като инспектор и началник – сектор. Магистър е по счетоводство и контрол от Университета за национално и световно стопанство, завършил е също „Национална и регионална сигурност“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Юлиян Леков е новият областен управител на София област. През 2014 г. той е заемал същата позиция. Леков има опит в няколко държавни компании, а също така в частния бизнес и като консултант по изпълнение на проекти. Магистър е по публична администрация от Стопанската академия в Свищов.

Гергана Цонева е назначена за областен управител на Търговище.

До този момент е била заместник-председател на Общинския съвет в Търговище. Завършила е право в СУ „Св. Климент Охридски“. Била е юрисконсулт в Областната служба „Изпълнения на наказанията – Търговище“, в общината, както и в Районната здравноосигурителна каса. Работила е също като адвокат и като дознател в областната дирекция на МВР.

Новият областен управител на Хасково Гинка Райчева е дългогодишен директор на основно училище „Св. Климент Охридски“ в град Хасково. Тя е първият директор в страната, удостоен с престижната награда на МОН „ Св. Иван Рилски“ за принос в развитието на българското образование. Има диплома по начална училищна педагогика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Биляна Кавалджиева-Димитрова е назначена за областен управител на Ямбол. През 2022 г. тя е била зам.-областен управител в същата област. Завършила е право в Бургаския свободен университет. До този момент е била главен юрисконсулт във „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД в Ямбол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews