Каракачанов иска разсрочени плащания за изтребителите поне 8 години

OFFNews 01 юли 2017 в 13:55 2898 1

"Аз искам да разсрочим плащанията за изтребителите за минимум 8 години, а в хода на разговорите може да ги направим и 10 или 12 години", каза в ефира на телевизия "Нова" министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

От трите оферти, които са направени за закупуването на изтребителите, комисията одобрява две - предложението на Швеция и предложението на Италия, а предложението за F-16 отпада. По думите на Каракачанов в офертата за F-16 сумите за разсрочено плащане на са били пропорционално разпределени е това е била една от причините да бъде отхвърлена. 

„Според мен разговорът още не е започнал. Ако правителството ме натовари да започна преговори с участниците в конкурса, аз ще се опитам да извоювам максимално добри условия и цени”, каза още той.

Каракачанов заяви, че ще иска от министъра на финансите Владислав Горанов да предвиди увеличение на заплатите на военните за 2018 г. и в момента води разговори с министъра. Според него не можем да разчитаме само на "патриотизма" на младите хора да влезнат в редовете на българските военни. 

За полицейските заплати Каракачанов заяви, че трябва да се проведе разговор с полицейските синдикати. "Трябва да си търси взаимен компромис", каза министърът, "разговорите не са приключили".

Красимир Каракачанов коментира и случаят с битите от роми гребци и последвалите протести в Асеновград. Според него проблемът между българи и роми се корени в слабостите на българската социална система в добавка с това, че ромите в "последните 25-26 години са оставени на произвола на съдбата".

„В Асеновград имаше поредно проявление на нашите съграждани, цигани, които в последните 25-26 години научиха, че имат права, но не пожелаха да научат, че имат и задължения. В последните 25 години това население беше оставено на произвола на съдбата, беше оставено да намери дупките в нашата социална система, да получава средства без да работи, да не желае да се интегрира и да не спазва законите”, заяви вицепремиерът.

Той заяви, че подкрепя идеята да се бутнат незаконните къщи и ромите да се върнат там, където са записани по адресна регистрация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови