Каракачанов: Клякане пред Скопие ще създаде проблеми в бъдеще

OFFNews 02 ноември 2020 в 11:37 3627 0

Клякане пред Скопие сега, ще създаде проблеми в бъдеще. Това коментира министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов на въпрос на бТВ дали България е склонна да направи компромис за влизането на Северна Македония в ЕС. Каракачанов смята, че това няма да се случи и страната ни ще отстои условието за членство на съседката ни, ако признае, че исторически произтича от български основи. В замяна България ще признае македонския език и македонската идентичност. 

На въпрос дали страната ни е под натиск от Германия да смекчи тона към Скопие Каракачанов отговори така: "Дали ще клекнеш на едните или на другите, това означава да вкараш вълка в кошарата и утре да си имаме проблеми с претенции за македонски малцинства". Според него парламентът няма да допусне промяна на условието, което постави България за присъединяването на Македония към ЕС. 

Каракачанов посочи още, че България е искала от Северна Македония едно единствено нещо - в Скопие да не се индоктринира населението в антибългарски дух, да спре фалшификацията на българската история и да спре антибългарското възпитание на учебната им система, медиите, политиците им, "защото България е единствената държава, която до ден днешен абсолютно безкористно е помагала на Македония". 

"Договорът за добросъседство е добър и там са описани начините за решаване на проблемите. Но буквално година след подписването му не се спазва. В Скопие някой си въобразява, че за пореден път България от братски чувства отново ще направи отстъпка. Скопските политици разчитат на това, че някой ще натисне България и тя ще се откаже да защитава своя национален интерес. Ако някои политици смятат, че България може да бъде разигравана, историята - обругавана, че могат да откраднат част от нашата история, се заблуждават", коментира още Каракачанов.

Над 300 човека са заразените в Министерството на отбраната с коронавирус - военни и цивилни служители. След учението в Корен, в което са участвали над 2000 души, са установени 23 заразени с вируса. Едно подобно учение се готви половин година, "не като да ме поканите на купон", затова не могат да се отлагат, обясни военният министър защо не е било отложено заради утежнената обстановка. Учението е струвало над 1.5 млн. лв. "Армията не може да каже: Ние ще пропуснем, защото има мерки срещу коронавируса". "Аз не мога да забраня на премиера или президента да дойде. Аз не мога да не отида, защото съм министър на отбраната. 18 г. подобно учение не е правено", допълни той.

Така министърът коментира присъствието на президента на последното учение в Корен, когато бе обвинен, че не спазва противоепидемичните мерки.. 

"В такива трудни ситуации държавниците трябва да показват държавническо чувство и след като в правителството има такова желание и се търси някакъв контакт, и другите институции трябва да отговорят по същия начин." Така Каракачанов коментира обтегнатите отношения между президента и правителството. 

Министърът призова гражданите да се включат като доброволци и да подпомагат болничните заведения, "вместо да коментират по кръчмите". "Не може само да критикуваш и да чакаш някой отгоре нещо да ти свърши. Става въпрос за нас като нация - 7 млн. българи", посочи още Каракачанов.

Армията може да се включи в битката срещу коронавируса с транспортните си средства и полевите си болници, но според министъра не е дошло време за разгъването на полеви болници. Преди това могат да се използват почивни бази и хотели, в които условията са много по-добри.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews