Каракачанов не знаел, че ген. Стойков е подслушван. Наредил проверка

Георги А. Ангелов 30 януари 2020 в 16:04 2579 0

Вицепремиерът Красимир Каракачанов не знаел, че началникът на ВВС генерал Цанко Стойков е подслушван и е наредил проверка дали са укривани документи за проверката, която КПКОНПИ правеше за назначаването на съпругата на президента Десислава Радева за пиар във ВВС. Преди заседанието парламентарната комисия по отбрана Каракачанов каза, че е провел разговор със Стойков.

„Нямам навика да коментирам разговорите си с българските генерали. Само мога да кажа, че Цанко Стойков беше човекът, който има голяма заслуга за сключването на договора за F-16 и е човек с авторитет в армията. Въпреки това, назначил съм на началника на отбраната да направи служебна проверка“, каза Каракачанов.

Каракачанов заяви, че след проверката поне ще бъде повече информиран за случая. От думите му се разбра, че от проверката ще зависи дали дали Стойков ще бъде уволнен.

Записи от подслушването на Стойков бяха разпространени от прокуратурата преди два дни. От приложените документи в сайта на прокуратурата се разбира, че има досъдебно производство, образувано от Специализираната прокуратура. Разследването започва през май 2017 г., а мобилният телефон Стойков е „закачен“. В разговорите се чува гласът на държавния глава Румен Радев, който обсъжда със Стойков проверка на КПКОНПИ за Радев и предаването на докумени от ВВС, на които бе командир Радев.

От прокуратурата твърдят, при извършения анализ на доказателствата по това производство са констатирани данни "за висока степен на вероятност за съпричастност към престъпна дейност, предмет на разследване, на лице, заемащо висша държавна длъжност – президент на Република България, като установените евентуални престъпни действия не са свързани пряко с изпълнение на службата му".

Проверката на КПКОНПИ за конфликт на интереси при Радев и настоящата му съпруга завърши с решение, че конфликт на интереси няма и прекрати производството.

„Дали е трябвало да знам не знам, но не съм знаел. Какво си мисля сега да споделям пред вас, това е друга тема“, заяви той в отговор на въпрос знаел ли е за специалните разузнавателни средства.

Разследването на прокуратурата е започнато през май 2017 г. по искане на ДАНС, дни след като служебното правителство, назначено от Румен Радев, излезе с решение, че България ще закупи нов многоцелеви изтребител от шведската „Грипен“. В постановление на прокуратурата пише: „“сговор с едно или повече лица да върши в страната и чужбина с цел имотна облага“ и „обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица в Министерството на отбраната." Каракачанов не знаеше, че разследването е започнало тогава.

„Не мога да Ви кажа дали е нормално, не съм юрист, но по принцип мисля, че би следвало военната прокуратура да се занимава с длъжностни лица във ВВС,“ каза Каракачанов на въпрос дали е редно ДАНС да разследва генерал.

Според неофициална информация разговорите, които прокуратурата пусна са от периода в който Стойков беше основният преговарящ със САЩ за покупката на F-16.

Съобщението на държавното обвинение със записите дойде, след като Радев поиска главният прокурор Иван Гешев да обяви мотивите си за искането му Конституционният съд (КС) да разтълкува имунитета на държавния глава. Гешев отговори на въпроса – дали всички престъпления, визирани в Наказателния кодекс (НК), представляват "нарушения на Конституцията", за които основният закон предвижда възможност за импийчмънт на държавния глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови