Кирил Петков: ГЕРБ и ДПС действат почти като една структура

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" начело на регулаторите трябва да са политици, а не независими експерти

OFFNews 09 декември 2023 в 15:45 1867 0

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков

Разбрахме, че координацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура. Това е наистина факт. Тук въпросът не е защо ние решаваме да поканим ДПС да бъде част от това мнозинство. 

Това заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред Дарик радио.

"Както ние сме в пълна координация с "Демократична България", ГЕРБ казват: "Ние сме в пълна координация с ДПС и това мнозинство вие не можете да си изберете дали е с единия, или с другия, защото ние работим като едно - това е реалността", обясни Петков. По думите му тук въпросът е защо и как е възможно да се постигне промяна с хората, които "преди са били символ на това, срещу което сме се борили".

Запитан вярва ли на коалиционните си партньори от ГЕРБ, Петков отговори:

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук въпросът е вярваме ли, че въпреки че нямаме голямо доверие помежду си, можем да постигнем някакви цели, които са общи - и тук казвам "да".

Регулаторите 

Според съпредседателя на ПП начело на регулаторите трябва да са политици, а не независими експерти. Така по-лесно ще се знае кой носи отговорност при взимането на ключови за държавата решения.

Обновяването на ръководния състав в регулаторите ще бъде много тежка битка, смята Петков. Той изрази надежда, че всяка една партия ще има дисциплината да предложи възможно най-добрия кандидат за поста. 

"Вече не вярвам много на идеята за независими експерти при назначенията. Има голяма опасност, че такива експерти са много зависими от други хора. По-добре всяка партия да сложи политическо предложение, да не се слагат незнайни имена. Очаквам да знам кой стои зад този човек. Трябва да има повече ясна политическа отговорност", каза Петков.

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Той коментира, че ако се стигне до сделка за "Лукойл", една опасност, която не иска да се случи, е да се появи отнякъде офшорка, зад която да се скрият купувачи, които българското общество да не познава. 

"Едните може да са скрити руски купувачи, ужким през западен инвеститор. Другият вариант е да са някакъв консорциум със скрити български купувачи с неясни капитали, с някакви чужди скрити купувачи с неясни капитали зад някаква офшорка", посочи Петков.

"Това си е частна сделка, "Лукойл" има пълен избор на кого да го продаде, но аз искам собственикът да се знае, да бъде с добра репутация, и ако може, да има даже компонент, в който законът за корупцията в чужбина е сложен за масата, така че да не може толкова ключов актив на България да бъде използван за корупционни или политически маневри", допълни той.

Попитан ще има ли сътресение на пазара на горива, Петков отговори: "Ако се направи нормално и внимателно целият този процес, не би трябвало, но ако направим някакви прибързани глупости, има опасност".

Бившият премиер коментира и лошите резултати на българските ученици на теста PISA. Според него всеки един е отговорен - от родители, учители, общество и политици.

"Трябва да направим коренна промяна в начина, по който се отнасяме към образованието в България. Това, което може би се вижда сега, е че за пръв път от много години насам започна учителската професия да бъде пак престижна", каза още той.

Според него ако има нещо, за което може да бъде обвиняван, то със сигурност не е, че не си отстоява принципите. "Когато има нещо, с което не съм съгласен, аз го изказвам не само на глас, аз го изказвам на глас по начин, по който ме чуват", категоричен е той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша