Кирил Петков не е доволен от министъра на електронното управление

Христо Иванов иска да бъде изготвен документ, в който да бъдат описани политиките, които кабинетът ще следва след ротацията

Кристина Минчева 14 февруари 2024 в 13:29 2550 3

Кирил Петков и Христо Иванов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Кирил Петков и Христо Иванов, ПП-ДБ

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков не е доволен от работата на министъра на електронното управление Александър Йоловски и заяви, че той трябва да бъде сменен след ротацията. Колегата му Христо Иванов пък посочи, че ще настояват да бъде изготвен документ, в който да бъдат описани политиките, които кабинетът ще следва след ротацията през март. 

"Мисля, че ако бяха направени всички неща по реда, по който трябваше да се направят, щяхме да имаме избори с електронно гласуване и нямаше да имаме 400 хил. невалидни бюлетини", каза Петков по повод възможното отстраняване на министър Йоловски.

Кирил Петков визираше местните избори, когато два дни преди вота бе отменено електронното гласуване. До там се стигна, след като ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и "Възраждане" обвиниха заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев, че е копирал кодовете за машините за гласуване, като е заснел с телефона си процеса по неговото генериране.  

Христо Иванов заяви, че най-добрият подход, както и досега, е бил въпросите, които се отнасят до структурата на Министерския съвет, преди всичко да бъдат оставени на Мария Габриел и Николай Денков.

"Ние сме реалисти и смятаме, че България има нужда от редовна власт, но това трябва да бъде изработено политически, което е и нашият фокус", допълни Иванов и заяви, че партийните лидери трябва да се отдръпнат и да не правят медийни изявления по темата.

Относно думите на президента Румен Радев, който определи министрите в кабинета като пешки, Петков каза, че няма никой, който да стои зад министрите.

Той коментира и казуса със самолета с бежанците, който пристигна вчера на летище София. По думите му става дума за под 20 души от редовни полети и "някакви хора се опитват да направят фалшива новина, като казват, че пристигат хиляди".

А относно парламентарната комисия, свързана с убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и евентуалните му връзки със съдебната власт и магистратурата, Христо Иванов заяви, че това е изключителна възможност да се осветлят съмненията за завладяване на съдебната власт и овладяването ѝ от всякакви корупционни интереси и лобита.

Той коментира и предлагания от тях законопроект за промени в Закона за електронните съобщения, насочени към борбата с дезинформацията и т.нар. фабрики за тролове, като отрече да е опит за налагане на цензура. 

"Ние сме обявили идеи за обсъждане, за да бъдат изчистени всички внушения. Предлагаме възможности България да може да реагира на организирани форми на изкривяване на публичния дебат през социалните мрежи. В него не се съдържат възможности за налагане на медии, които си вършат работата", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

15.02 2024 в 14:10

няма да се разберат лесно Киро и Христо

11982

2

leomesi

15.02 2024 в 09:28

Киро и Христо са недоволни по принцип...На крива ракета...знаете

605

1

Wenc

14.02 2024 в 14:25

Е той ако Киката беше доволен, министъра нямаше да е с охрана.
 
X

Да помогнем на украинските деца!