Кирил Петков вече е без депутатски имунитет

Йорданка Веселинова 21 юни 2023 в 10:21 2184 2

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Кирил Петков, председател на ПП-ДБ

Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков вече е без депутатски имунитет.

В петък, часове след избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността главен прокурор, Петков обяви, че ще се откаже от имунитета си. В последните си дни като главен прокурор Иван Гешев поиска сваляне на депутатската защита на Петков заради канадското му гражданство, когато стана министър. 

Самият Сарафов даде да се разбере по-рано през деня, че е склонен да оттегли исканията за отнемане на депутатската защита на Бойко Борисов и Кирил Петков, защото предшественикът му Гешев се е активизирал с делата срещу двамата, след като се е видял застрашен от политиците заради приетия механизъм за контрол на главния прокурор. Според Кирил Петков обаче това не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията.

Имунитетът на Петков бе поискан в деня на гласуването на ротационния кабинет "Денков-Габриел", а искането бе внесено от Иван Гешев в деловодството на парламента няколко дни по-късно. Миналата седмица депутатите създадоха временна комисия по имунитетите, която трябва да разгледа всички доказателства по поисканите имунитети и да изготви становище. Финалното решение за свалянето на защитата ще е на пленарна зала. Предстои комисията да разгледа исканията за имунитетите на Бойко Борисов, Даниел Александров и Димитър Аврамов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

2

IvoIvo

21.06 2023 в 12:11

Да пуснем по сълза освен :)

-529

1

6екеr4о

21.06 2023 в 11:08

Съвсем логична постъпка!

Декларирането на неверни данни по принцип е укоримо, но в случая не е престъпление.

Петков достатъчно го отнесе от общественото мнение, заради незначителното послъгване...
 
X

Да помогнем на украинските деца!