Конституцията е приета на второ четене: ВСС е разделен, мандатът на главния прокурор е 5 години (обновена)

Парламентът няма да се разпуска, дори и когато не излъчи кабинет, председателят на ВКС няма да може да е премиер

Йорданка Веселинова 19 декември 2023 в 10:25 7533 5

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Прекрояването на Конституцията мина на второ четене. Точно шест часа бяха необходими на депутатите да поправят  шестата поправката на основния закон.

След минути конституционната комисия се събира за трето четене. Утре законопроектът влиза на трето четене.

След основните промени, които предлага сглобката, са разделянето на ВСС на две, връщането на Пленума под ново име - Общо събрание, връщането на указите на президента за назначенията на тримата големи, запазването на методическите правила, които ще се дават от главния прокурор, намаляването на мандата му на 5 години без право на преизбиране. Освен това се въвежда принципът на непрекъсваемост на законодателната власт, а министри и депутати ще могат да имат двойно гражданство.

Първо действие: ИТН и "Възраждане" напуснаха пленарна зала

В началото на извънредното заседание парламентарните групи на ИТН и "Възраждане" напуснаха пленарна зала след декларации, в които заявиха, че ще сезират Конституционния съд за промените. До вчера двете партии обявяваха, че ще бъдат в зала и ще бламират приемането на текстовете. Днес обаче настроението бе друго. 

Червения лидер Корнелия Нинова ги обвини в лицемерие и припомни, че преди ден те се канели да спират приемането на поправките, а днес просто си излезли, вместо да бранят позициите си в зала с гласуване. Тя каза още, че няма основания двете партии да твърдят, че са против реформата, а в същото време внасят редица предложения между четенията. След това, по традиция, Нинова заяви, че БСП е единствената алтернатива и съобщи, че групата ѝ ще гласува против всеки текст.

Напусналият две парламентарни групи Радостин Василев заяви, че хората, които правят конституционна реформа са изгубили общественото доверие заради коалицията с Борисов и Пеевски. По думите му промяната на основния закон е фасада, зад която се крие истинският мотив - парцелиране на съдебната власт.

Христо Иванов контрира тезите срещу реформата: Няма да има по-легитимен парламент

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, в отговор на изказването на Нинова, контрира тезата, че този парламент не е легитимен, за да изменя основния закон. По думите му едва ли следващо Народно събрание ще има по-голямо обществено доверие.

"Кой да чакаме да каже кой парламент може да променя Конституцията? Кого да питаме? Радев, да питаме Вас. Кога ще е времето за такава реформа? Ако продължаваме така, смятаме ли че ще има следващ парламент, който да е по-легитимен?", попита Иванов.

Народното събрание няма да се разпуска, когато не успее да излъчи правителство

Мина предложението, целящо въвеждане на непрекъсваемост на законодателната власт. Вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС защитиха идеята си с това, че се гарантира контрол над служебните правителства. И така - избори за парламент вече ще се произвеждат не не по-късно от месец преди изтичането на срока на пълномощията на действащото НС. Правомощията ще се прекратяват с полагането на клетвата на новите депутати.

Депутатите ще могат да имат двойно гражданство

Със 163 гласа "за" (ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС) парламентът реши депутатите и министрите да могат да имат двойно граждантсво. Против предложението бяха БСП и Радостин Василев.  Според разпоредбите за народен представител да може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните 18 месеца в страната. Изискването за уседналост няма да важи за министрите.

Тази събота, когато конституционната комисия разглеждаше текстовете, експертите от Обществения съвет заявиха, че тези текстове са опасни и поставиха въпросите как ще се доказва уседналост и защо точно 18 месеца. Беше изтъкнато още, че може да възникне казус за дискриминиране, тъй като за редица други длъжности се забранява притежанието на двойно гражданство. 

Сглобката гласува и друга разпоредба, в която изрично се посочва, че президент не може да бъде човек с двойно гражданство. 

Президентът ще има по-малко опции за служебен премиер

В последния момент сглобката реши да се съобрази с критиките и становищата и се съгласи да премахне председателя на ВКС. Според разпоредбите след консултации с парламентарните групи президентът може да назначи служебен премиер, избирайки между председателя на НС, управителят или подуправителят на БНБ, председателят или зам.-председателят на Сметната палата, омбудсманът или негов заместник. Предвижда се още, че правомощията на служебното правителство може да се предвидят в отделен закон. 

Именно казуса около председателя на ВКС можеше да се превърне в пореден подводен камък, който да спъне конституционната реформа в КС. Това бе декларирано и от правосъдния министър Атанас Славов, който в неделя заяви, че така има риск за нарушаване на принципа за разделение на властите.

Окончателно прокуратурата остава в съдебната власт

С поправка на Христо Иванов и група съдът стана основен носител на съдебната власт. Прокуратурата и следствените органи са в системата на съдебната власт, записаха още депутатите.

Главният прокурор утвърждава методическите правила за дейността в досъдебното производство по предложение на Върховната прокуратура. Те ще подлежат на обжалване пред Върховния административен съд по ред, определен в закон.

Депутатите решиха още главният прокурор да представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура.

Идеята на ИТН главният прокурор да се избира пряко без изненади не мина. В зала така и не влязоха депутатите от партията на Слави Трифонов за да защитят собственото си предложение.

ВСС се разделя, Пленумът се връща с ново име - Общо събрание

ВСС в крайна сметка ще бъде разделен на две - Висш съдебен съвет (15 членове – председателите на ВКС и ВАС, 8 избрани от съдиите и 5 - от Народното събрание) и Висш прокурорски съвет (ВПС) (10 членове – главният прокурор, двама избрани от прокурорите, един - от следователите и 6 - от парламента). Членовете на двата съвета ще са с мандат от 4 години, като нямат право на преизбиране веднага след края му. От парламентарната квота не могат да се номинират действащи прокурори и следователи. Такова ограничение няма за съдиите. За разлика от законопроекта, тук се предвижда Общо събрание, на което двата съвета да решават някои въпроси съвместно. Общото събрание ще се председателства от шефа на ВКС. Когато той отсъства, ще може да го замества и председателят на ВАС.

Шефовете на ВКС и ВАС с мандат от 7 години, мандатът на главния прокурор падна на 5 години

НС реши председателите ВКС и ВАК да се назначават и освобождават от президента на републиката по предложение на Висшия съдебен съвет за срок от седем години без право на повторно избиране.

Главният прокурор ще се назначава и освобождава от президента на републиката по предложение на Висшия прокурорски съвет за срок от пет години без право на повторно избиране. Номинации могат да се правят от ВПС, както и от правосъдния министър. Указът на президента се издава в седемдневен срок. В случай на неиздаване на указа в срок, лицето се счита за назначено и решението на Висшия прокурорски съвет се обнародва. Президентът не може да откаже назначаването или освобождаването при повторно направено предложение.

За извършено престъпление от общ характер главният прокурор или негов заместник се разследва и обвинението се поддържа пред съда от прокурор, който е заемал длъжността съдия във Върховния касационен съд от наказателната колегия или с ранг на съдия във Върховния касационен съд от наказателните отделения на апелативните или окръжни съдилища до момента на назначаването. С гласуването на този текст т.нар. механизъм за разследване на главния прокуор влезе и в основния закон.

Нещо като индивидуална конституционна жалба

Депутатите въведоха индивидуална конституционна жалба, или нещо като нея. Между двете четения предложенията по този текст претърпяха сериозна редакция и в крайна сметка днес бе гласувано, че страните по делата да могат да искат от съда да сезира Конституционния съд (КС). За целта се дава право на всеки съд да сезира КС по своя преценка или искане на страна, но само за противоконституционност на закон, приложим по делото. Това означава, че няма да има право да се иска тълкуване на Конституцията.

В събота Велислав Величков от ИПВ заяви, че с тези промени няма да има никаква индивидуална конституционна жалба. Той заяви, че така се въвежда “съдебна конституционна жалба”.

Нов ВСС след 9 месеца, главен прокурор - след 11

НС реши , че в срок от шест месеца след конституционната реформа трябва да бъдат приети и промените в Закона за съдебната власт. Изборите за членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет пък ще се проведат до три месеца след влизането в сила на законите, които трябва да се променят след обнародването на измененията на основния закон. До избирането на Висш прокурорски съвет Съдийската и Прокурорската колегия на досегашния ВСС изпълняват функциите си съгласно новите изменения. Това на практика означава, че досегашният ВСС ще е легитимен поне още 9 месеца - до есента на 2024 г. Нов главен прокурор пък ще има най-рано след 11 месеца.

Сглобката готви изцяло нов Закон за съдебната власт, а не поправки на парче. Предвиждат се и нови НПК и ГПК .Това бе съобщено в събота от Екатерина Захариева от ГЕРБ в отговор на критиките за дългите срокове за попълване на съставите на ВСС, ВПС и избора на нов главен прокурор.

*OFFNews проследи дебата на живо. Текстът е обновен в 16:15 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

19.12 2023 в 16:52

Абсолютно пагубно е да се мисли, че конституцита се променя заради този или онзи. Доколкото разбирам, сега ще има вариант служебен премиер да е примерно омбудсманът. Ами я си представете Радев президент и Манолова още обмудсман и я назначават за премиер. Това звучи страшно, но сегашните промени правят възможен и такъв сценарий. Но идеята е да не ставаме от време на време президентска република, защото не сме такава по конституция. Дали това е постигнато с тези промени ще видим, но това за мене е водещият мотив, а не Радев.

100

4

Балканец

19.12 2023 в 15:32

Неграмотни ни пишат Конституцията в момента, вие седите и коментирате зеления чорап.
Не мисля, че можем да бъдем по-несъстоятелни като народ.

Заслужавате си и пеевски, и тиквата, и сарафа, и мошениците от ППДБ+, и цялата корупция наоколо.
Дори не будите съжаление, защото сте неблагодарен, завистлив и мързелив народ.
Живи и здрави от Европа.

925

3

ешо

19.12 2023 в 12:40

радев ще остане в историята като президента заради който е променена конституцията в часта за служебното правителство

2099

2

Mateevk

19.12 2023 в 12:06

Ами отговорът е ясен. За Радев и путинофилите легитимен ще е всеки парламент, в който ще бъде поканена Митрофанова да произнесе тронно слово.

17439

1

мнение от IP

19.12 2023 в 11:53

Яаа, вчера БСП не беше в зала, "защото има пълзящ фашизъм" ( по това твърдение да се произнесат медицински специалисти), а днес ще се бори с "фашизма" с гласуване. Възраждане пък, обратно, вчера опълченски изтръгваха кабели,а днес няма да се борят с "фашизма".Явно и на двете партии им е трудно да решат как да организират "антифашистката борба", а пък се борят и за есин и същ електорат...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки