Корнелия Нинова: Предлагаме социално-икономически план с 4 приоритета

OFFNews 03 май 2020 в 14:14 9028 0

Корнелия Нинова

„Сутрешното изявление на премиера не променя впечатлението, което той остави, че Щабът беше употребен за пиар. Всички помним думите, включително и на премиера, за чували с трупове, морги, катафалки, за ад, който действително не се случи. В момента обаче, в който тези внушения започнаха да пречат, да срещат обществена съпротива и недоверие, премиерът реши да ги прекрати. Пиарски подход, за съжаление в тежък момент за българския народ."

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за БНР. 

Според председателя на БСП най-голямата грешка на управляващите е, че разделят живота и здравето на хората от икономическите и социалните последици от кризата. 

„Вече имаме близо 100 хил. безработни, туристическият бранш е на колене, малкият и среден бизнес – масово пред фалити, много хора останаха в неплатен отпуск без никакви доходи. Това са големите предизвикателства, а правителството закъснява- няма икономически и социален план за излизане от кризата. Досега действаха на парче, даже по думите на министър-председателя – проба-грешка. Държавата не може да се управлява с проба-грешка при икономическата рецесия и тежките социални последици, които се задават“, коментира Нинова.

Тя добави, че от мярката „60/40“ са се възползвали казина, футболни клубове, а от заемите, които се отпускат – колекторски фирми. Според нея философията на управляващите за излизане от кризата е кредитиране – кредити за държавата, кредити за фирмите, кредити за хората. „За да се връщат тези кредити, трябва работеща икономика, трябва ръст на БВП“, заяви тя.

„Един сериозен икономически план трябва да съдържа поне четири ключови неща. Първото е българско родно производство, държавна помощ и инвестиции в българската икономика. Разумният държавник ще вземе най-важните сектори в държавата, които допринасят най-много за икономиката или в тях има заети най-много хора – добивна промишленост, преработване, туризъм, строителство и земеделие – и ще направи държавна програма да се подпомогнат тези ключови сектори, за да могат те после да извлекат икономиката“, обясни Нинова. Според нея вторият механизъм на плана трябва да са външните инвестиции. Тя обясни, че в момента тенденцията в световната търговия е изтегляне на производства от Азия. „Кризата показа, че трябва да се съкрати пътят на доставката и там, където има възможност, да се върнат производствата по-близо до потребителите. Това означава, че Европа, включително и ние, става изключително интересна за преместване на фабрики и производства – тук, при нас. В ЕС се заговори за реиндустриализация- тема, която от БСП поставяме от 3 години. Трябва да се започнат разговори в кои сектори България може да предостави възможност за инвестиции“, каза още тя. „Третият лост за стабилизиране и ръст на икономиката е потреблението. Това става с повишаване на доходите – когато повишиш доходите на хората, чрез потребление те ще дръпнат икономиката и ще внасят обратно данъци и осигуровки. Затова ние сме за безвъзмездна помощ, както се прави и в Европа“, продължи Корнелия Нинова и припомни, че БСП предложи една минимална заплата с осигуровките за хората в неплатен отпуск и самоосигуряващите се. „Също така безвъзмездно да се осигури на хотелиери и ресторантьори помощ – трябваше да им се изкупува купената от тях продукция и да се раздаде на социално слаби хора, да им се отложат данъци и такси. Четвъртата стъпка според Нинова е човешкият ресурс, от който работодателите изпитват нужда и дори преди кризата са настоявали за внасянето на работна ръка отвън. „В момента, българите, работещи в Западна Европа се върнаха заради кризата. Скоро сигурно отново ще се отворят коридори за пътуване да се върнат, но и в Европа в момента икономиките страдат –заплащането няма да е толкова високо. Трябва максимално бързо да се направи анализ какви работници се върнаха в България и как да се задържат тук“, заяви Нинова и обобщи плана на БСП – българска икономика, чужди инвестиции и български работници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови