Костов: Одитът в КТБ е опорочен от прокуратурата

OFFNews 14 юли 2014 в 12:37 14703 26

Одитът в Корпоративна търговска банка е опорочен от прокуратурата. Това заяви Иван Костов, бивш министър-председател и финансов министър в интервю за Дарик радио.

"Те трябва да зададат следния прост въпрос на главния прокурор: какви досиета сте взели и на каква сума са кредитите в тези досиета. Аз подозирам, че сумата ще бъде близка до тези липсващи 3.5 млрд. лв.", каза Костов. По думите му това означава, че прокуратурата е действала "върху и заедно с одита и по този начин го е опорочила".

Костов е категоричен, че е необходим нов одит, който да бъде изпълнен за 6 месеца, какъвто е законовият срок, а не за 10 дни. Освен това прокуратурата трябва да се изтегли при втория одит.
Според Костов е възможно атаката срещу банката да цели присвояването на активи и напомни, че там бяха и част от парите на основни предприятия в енергетиката.
Задача №1 е да не се допусне нова банкова паника на 21 юли, когато одържавената „Креди Агрикол“ отвори врати.

Според Костов трябва да се поставят такси при теглене на голяма сума пари.

"Степенувано по актуалност е най-тежка е задачата с банковата паника, която има много лесно решение: квесторите да обявят такса за теглене на пари от банката в размер на 10%. Който иска да превежда суми от банката или да изтегли по-голяма сума от 5000 или от 2000 лева еднократно, той трябва да бъде обложен с тази такса. Второ, всички останали банки, където тези пари ще се паркират, трябва на същата сума да генерират депозит в Корпоративна търговска банка, обратно при същите условия. Това ще покаже на всички, че банковата система е единна и тя се защитава солидарно от банкова паника", каза Костов.

"Ако Доган отново е в управлението на страната, със сигурност синдиците, които ще събират масата на несъстоятелността на КТБ, ще я съберат като обезценят силно капитала и със сигурност от това ще се облагодетелстват единици. Този отговор трябва да го дадат избирателите", коментира още Костов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!