КТБ източвана от 2011 година

OFFNews 13 юли 2014 в 19:36 5040 11

СГС

Корпоративна търговска банка (КТБ) е източвана от края на 2011 година до 19 юни 2014 година. 

Това е тезата на прокуратурата, след като държавното обвинение се отказа от първоначалната версия, че близо 206 млн. лв. са изнесени от банката с чували. 

В Софийски градски съд (СГС) вече няколко часа се провежда заседание по искане на прокуратурата за постоянен арест на четиримата задържани по аферата. Изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев и касиерката на банката Маргарита Петрова са обвинени в присвояване, а Мария Димова и Борислава Тренева – главната счетоводителка и заместничката ѝ, били помагачи. Според прокуратурата Русев и Петрова постепенно са източвали средства от КТБ, а касиерките са им помагали да заличават следите.

По думите на адвоката на Борислава Тренева Христо Ботев за тази версия липсват доказателства и тя се основава единствено на показанията на бившия съдружник на Цветан Василев - Бисер Лазов.

По отношение на източването на КТБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вътрешният министър Цветлин Йовчев проведоха задочен диалог през медиите. Според Борисов Йовчев, шефа на ДАНС Владимир Писанчев, управителят на БНБ Иван Искров и премиерът Пламен Орешарски трябва да бъдат арестувани за изнасянето на милионите от банката. Йовчев контрира с тезата, че банката е източвана още през 2011 година в мандата на правителството на ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!