Кунева предупреди, че коалицията се клати заради АБВ

OFFNews 19 септември 2015 в 16:05 4649 1

Позицията на АБВ за Конституцията показва, че коалиционната формула 2+2 не работи. Докато коалиционната политика е сигурна в отношението РБ-ГЕРБ по ключови реформи като съдебната и борбата с корупцията, то това не е политика, в която отговорно участват всички партии, декларирали поддръжка за правителството и участващи в Съвета за развитие.

Това заяви вицепремиерът и лидер на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в Добрич по повод заявката на АБВ, че няма да подкрепи промените в основния закон на първо четене.

Ако АБВ откаже да подкрепи промените, то тогава минаваме на варианта за по-бавната процедура, но това е много лош белег за стабилността на коалицията, посочи Кунева.

Тя напомни, че поведението на АБВ беше сходно и по време на гласуването на антикорупционния закон.

Решението за промените в основния закон станаха факт след споразумение между парламентарните сили и събирането на 180 подписа на народни представители, посочи Кунева и изтъкна, че 180-ият подпис беше на депутата от РБ Димитър Делчев.

Когато едни преговори са приключили и едни хора са се ангажирали, няма мърдане от това. Преговорите не бива да бъдат движеща се мишена. Българските граждани очакват от нас да се свърши работата, следователно никоя политическа сила не може да се отмята от поетите в мнозинството ангажименти. АБВ се ангажира с три гласа и мнозинството разчита на тези три гласа, категорична бе Кунева.

Тя каза, че в името на постигане на съгласие ДБГ са се отказали от по-амбициозните си предложения за индивидуална конституционна жалба, като добави, че народният представител Димитър Делчев ще предложи между първо и второ четене на законопроекта за промени в Конституцията възможността за явно гласуване във ВСС.

Можем само да надграждаме проекта, но не и да отстъпваме от вече приети принципи, категорична бе Меглена Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки