Лиляна Павлова: Има 300 млн. лв. за Варна и областта

OFFNews 25 април 2016 в 13:52 2257 1

Снимка Пресцентър МРРБ

Средствата са в направленията градско развитие, градски транспорт, градска среда, обясни Павлова

Над 300 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“ ще може да бъдат вложени в целенасочени инвестиции за подкрепа на Североизточния район, Варна и областта.  Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бизнес форума „Региони в растеж“ във Варна.

Средствата са в направленията градско развитие, градски транспорт, градска среда, образователна инфраструктура, заедно с фондовете, които се предвиждат по линия на финансовия инженеринг – за градско развитие и съпътстващите мерки по програмата.

Към момента са отворени за кандидатстване и са обявени схеми за 2,25 млрд. лв. или над 75% от общия бюджет на ОПРР 2014-2020 в размер на 3 млрд. лв., информира Павлова. Като отворени възможности за финансиране към момента са градската среда и градското развитие, очакваме финансовия инженерниг, чрез който да инвестираме 370 млн. лв., дейностите, свързани с енергийната ефективност в малките и големите градове, с образователната инфраструктура са факт.

Музикалното училище във Варна е първият одобрен и финансиран проект, който стартира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 и по който вече са започнали дейности по реализация, напомни министърът. През следващите месеци очакваме да стартираме инвестициите в подкрепа на реформите в образователната и здравната инфраструктура. Над 160 млн. лв. са отделени за реформата в спешната помощ. За областта и региона ще бъдат подкрепени спешните центрове в болниците „Света Анна“ и „Света Марина“, каза тя.
Продължават инвестициите в деинституционализацията на услуги за деца и възрастни, което е новият момент в програмата.  До края на 2016 г. ОПРР 2014-2020 ще бъде отворена на 100% за  бенефициенти, за да могат да работят и реализират проектите си, обърна внимание Павлова.
Министърът информира, че за градовете в Североизточна България са предвидени 188 млн. лв., които ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна помощ. С нея ще бъдат подкрепени проекти за градско развитие, енергийна ефективност, градска среда, градски транспорт.

40 млн. лв. ще бъдат инвестирани в пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ и подкрепа за образователната реформа – общо още над 100 млн. лв., а с 13 млн. лв. ще бъдат подкрепени 10 професионални гимназии.
Чрез фонда за развитие на туристическа инфраструктура, който планираме да реализираме ще  подкрепим развитието на нови туристически атракции, както като възможности за посещение, така и като проекти, генериращи приходи, заяви регионалният министър.  Той е със стартова инвестиция от 100 млн. лв., която очакваме да бъде утроена до 300 млн. лв., допълни тя.
Министърът коментира, че при успешна реализация на проектите и инвестициите, като ефект от прилагането на програмата, се очаква макроикономическите  показатели, които са анализирани за целите на програмата като БВП, износ, внос, частно потребление и частни инвестиции, да се повишат като инвестиции с минум 8,4% към всеки един показател. Оперативната програма заработи доста бързо, благодарение и на научените уроци от предходния програмен период, подчерта Павлова.
Важна е ролята на местната власт, коментира министърът и обърна внимание, че говорейки за фискална децентрализация, е дадена възможност, повече отговорност и правомощия на местната власт в този програмен период. Всички 39 града, които са основни бенефициенти, са междинни звена и те могат да определят какви да са проектите, обхватът на техните инвестиции, сами да разглеждат и одобряват проектите, които да финансират, обясни регионалният министър.
Лиляна Павлова отбеляза, че програмите за териториално сътрудничество са също важна част от инвестициите, като Варна и региона имат възможност да бъдат бенефициенти по 9 от 12-те програми, които България управлява в този програмен период, с изключение на програмите за сътрудничество със Сърбия, Румъния и Турция.
По отношение на водната инфраструктура, министър Павлова припомни, че Варна е консолидиран район, изпълнил всички стъпки на реформата.

Избран е изпълнител, който ще изготви регионалното прединвестиционно проучване, което дава възможност на Варна в края на 2017 г. да има готово такова проучване. Договорът между Асоциацията по ВиК и ВиК оператора за стопанисване на системите и съоръженията е сключен, като инвестициите в развитието на водната инфраструктура за следващите 15 години ще бъдат поне 58 млн. лв., подчерта регионалният министър.
Като възможни посоки за развитието на региона министърът на регионалното развитие и благоустройството определи също секторите промишленост, индустрия, включително подкрепа за развитие на пристанищна инфраструктура, което определя потенциала на Варна и региона за транспортен и логистичен хъб. Според нея третата възможност за развитие на региона е земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews