Медиана: ГЕРБ - 27%, БСП - 18%, ДПС - 9%, ББЦ - 5%, РБ - 4%

OFFNews 03 септември 2014 в 10:52 7419 17

Снимка Сергей Антонов

Кольо Колев - директор на агенция "Медиана".

26,8 от всички запитани заявяват, че ако изборите за Народно събрание бяха сега, ще гласуват за ГЕРБ, 17,5 % - за БСП, 9,2 на сто – за ДПС.

„България без цензура” и партньорите й събират 4,7 електорална подкрепа, Реформаторският блок е с 4,4%, новата коалиция на НФСБ и ВМРО е с 4,3% от всички имащи право на глас. Следват "Атака" - с 3,7% и АБВ - с 3,3%. 

Това е моментната картина на електоралните нагласи, отчетена в представително за пълнолетното население на страната проучване на агенция "Медиана". Сондажът е реализиран от 27 август - 1 септември сред 998 респонденти. 

Според изследването, "Глас народен" е с 1,2%, "Десните" и "Нова алтернатива" - с по 0,4%, НДСВ - с 0,3%. 

23% от респондентите заявяват, че няма да гласуват.

От "Медиана" посочват, че една трета от избирателите (31 %) не могат да посочат нито една партия, която биха искали да видят в управлението на страната – партия, която поне донякъде да харесват. Една трета от избирателите на въпроса „Кой искате да управлява?“ отговарят „Никой!“

Потенциалното връщане на ГЕРБ на власт се оценява като „лошо“ и „катастрофално“ от 38 % от избирателите. Връщане на БСП на власт се оценява като „лошо“ и „катастрофално“ от 44 % от избирателите. 

Според изчисленията на Кольо Колев, пет политически формации (извън ГЕРБ, БСП и ДПС) имат шанс да прескочат изборната бариера - общо осем политически формации имат шанс да попаднат в следващия парламент.

Според 23% от респондетите служебното правителство ще работи за честни избори, 36% са на мнение, че то ще „играе“ за определена политическа сила, а 41% не могат да преценят.

Припомняме, че на 15 май - десет дни преди европейските избори тази година - агенция "Медиана" регистрира подкрепа за БСП от 20.5%, за ГЕРБ – 17,1%. Сондажът на „Медиана“ отреждаше трето място на „България без цензура“ (9,8%) и четвърто за ДПС (7,3%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!