Местан: При това мило съгласие задължително гласуване ще има

Нели Чолашка 12 юни 2014 в 10:44 8355 21

Лютви Местан

Задължително гласуване ще има, защото има мило съгласие (между БСП и ГЕРБ), обяви лидерът на ДПС Лютви Местан на влизане в парламента тази сутрин.

По думите му въвеждането на задължителното гласуване е цинично.

Той даде пример с местните избори, когато е много вероятно на балотаж да отидат двама леви или двама десни кандидати. И тогава десните избиратели и съответно левите ще са принудени да гласуват за противниковия отбор.

"Това е нечистоплътно, това е абсолютно цинично. Като либерал не мога да приема този мотив, защото е нечестно спрямо българските граждани.

Ако вие не припознаете в нито един участник в предизборната надпревара адекватен изразител на вашите политически или граждански позиции, как ще бъдете заставен да гласувате непременно за някого", коментира лидерът на ДПС.

Той предупреди БСП и ГЕРБ, че никакви изкуствени прийоми не са в състояние да променят съотношението между политическите сили.

Местан обеща ДПС да не драматизираме въвеждането на задължителен вот. 

На въпрос дали вчера в кабинета на председателя на парламента Михаил Миков заедно с премиера Пламен Орешарски са обсъждали датата, на която Орешарски ще подаде оставка, той отговори, че това не е била темата на разговор.

На същия въпрос Миков отговори: "Нямам практика да разказвам личните си разговори".

За датата на изборите Лютви Местан уточни, че е съгласен с всички обявени досега варианти, но трябва да се постигне съгласия на срещата при президента и то да е в съответствие с Конституцията и Изборния кодекс.

На въпроса кога все пак Орешарски ще подаде оставка и може ли това да се отложи с месец Местан, той прехвърли топката на БСП.

По думите му Орешарски още ходи на работа, въпреки че дори и БСП оттегли подкрепата си за него, защото това повелявала институционалната култура - дори в криза да има работещи институции.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!