Миков: Борисов ще отиде в Брюксел като послушно пале

Нели Чолашка 03 декември 2014 в 11:56 3451 6

Снимка Ивайло Анев

Михаил Миков, лидер на БСП.

Очевидно предпочитанията на министър-председателя Бойко Борисов са той да отиде в Брюксел като послушно пале, без обединяваща национална позиция.

Това обяви лидерът на БСП Михаил Миков по повод отказа на мнозинството в парламента да приеме декларацията на БСП за защита на проекта "Южен поток" с тръба, преминаваща през България.

Според него Брюксел използвал спирането на плащания по европейските фондове като механизъм, за да упражни политически натиск.

По думите на Миков с изявлението си в парламента Борисов е искал да покаже, че е широко скроен, а в Брюксел що покаже, че е достатъчно послушен.

Миков напомни, че Борисов е обещал преди изборите, че ако партията му спечели изборите, проектът "Южен поток" ще тръгне от ноември тази година.

"Днес се видя, че ГЕРБ спечели изборите, а "Южен поток" приключи", коментира лидерът на БСП.

По думите му днес парламентът не е защитил интересите на България, а ГЕРБ са последователни в позицията си да направят Босфора и Турция безалтернативно трасе за доставка на петрол.

С днешното решение на парламента дадоха знак, че приемат за нормално България да получава газ от Турция и Гърция и всичко това доказва, че едно са думите, а друго съвсем друго са делата.

Янаки Стоилов от БСП предупреди, че левицата ще търси отговорност от второто правителство на Бойко Борисов за евентуален провал на проекта "Южен поток" за България.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обвини ГЕРБ, че са бламирали възможността парламентът да излезе с декларация за „Южен поток“.

Националиститът обвини управляващите, че са гласували „въздържал се“ по предложението за декларация. „Лицемерие е, че се търси подкрепа“, каза Сидеров по повод призива на Борисов към депутатите да излязат с обща позиция..

Според него отиването на Борисов в Брюксел без позиция на парламента е безотговорно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови