Министърът на отбраната: Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в Украйна

Нинова пак заяви, че няма да позволи износ на оръжия за Украйна

Георги Ангелов 01 април 2022 в 15:51 3918 4

Снимка БТА

“Това, което имаме, не виждам каква работа би свършило в Украйна. Това са изключително стари муниции и не виждам вариант как биха послужили в Украйна. Към момента не сме идентифицирали това, което бихме могли да предоставим. Нямаме и решение за такова нещо, няма и не виждам и възможност”, заяви министърът на отбраната Драгомир Заков в парламента на въпрос дали в министерството му са направили анализ каква военна помощ може да се даде на Украйна.

Заков каза това след двучасова среща за приоритетите на Министерството на отбраната с партиите от управляващата коалиция. Вчера срещата беше анонсирана като коалиционен съвет на тема отбрана, на който трябваше да обсъдено предложението на Демократична България да се даде военна помощ за Украйна. Представители на всички партии, както и Заков, казаха, че темата днес изобщо не е повдигана.

“Имахме разговор по отношение на цялостната oрганизация на Министерството на отбраната”, обясни съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов след срещата. Той разказа, че ще представят своя проект за даване на военна помощ на всяка от партиите в управляващата коалиция и се надява да има решение до края на седмицата.

Шефът на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров каза, че предложението на ДБ тепърва ще се обсъди в пленарната зала. Обсъждахме изпълнението на коалиционното споразумение и какво очакваме от министерството и новото ръководство, каза Зафиров.

“Темите бяха основно тези, които са свързани с коалиционното споразумение. Минахме по целия конспект на споразумението. Беше важно този съвет да се проведе, тъй като не е провеждан в последните 4 месеца. Беше важно да чуем вижданията на коалиционните партньори, както и те да чуят нашите”, коментира и Заков. Той не даде конкретен отговор на нито един един въпрос, като кой проект за модернизацията на армията ще бъде приоритет. “Конкретни проекти не са обсъждани, знаете, че в момента имаме 9. Обсъждаме как да се случат най-ефективно и зад тях да има реални способности”, продължи Заков. Все пак се разбра, че придобиването на нови модерни радари и бойни машини на пехотата са приоритет.

Заков каза все пак, че не е изключено да предложи актуализация на бюджет заради отбраната.

Малко по-рано вицепремиерът Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че БСП няма да позволи на България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжия. „България изнася оръжия, стоки и технологии с двойна употреба сигурно за над 60 държави, но за пореден път декларирам от трибуната на българското Народно събрание – нито един износ не е осъществен за Украйна, не само в последните месеци откакто е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г., след подписването на Минските споразумения", декларира Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови