Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

МВР: Като бивш премиер Кирил Петков има право да бъде охраняван от НСО 4 години

Другият автомобил е отнел предимството на колата на НСО, заяви вътрешният министър Калин Стоянов

Ружа Райчева 17 май 2024 в 11:52 1852 0

Калин Стоянов

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Калин Стоянов

Като бивш премиер Кирил Петков има право да бъде охраняван от НСО в продължение на 4 години, заяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Вчера автомобил на Националната служба "Охрана" (НСО), в който пътуваха съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков и пиара на ПП Найо Тицин, катастрофира край Аксаково. В инцидента загина мъж, а съпругата му беше приета в болница с тежки наранявания и оперирана

Днес Калин Стоянов отказа да коментира подробности по случая, но уточни, че вече е образувано съдебно производство под надзора на Военната прокуратура. 

"Всичко ще бъде изяснено в рамките на разследването, включително и скоростта, за която в момента доста се говори. Единственият начин това да бъде направено, е автотехническа експертиза, която, предполагам, ще бъде назначена в рамките на днешния ден", каза вътрешният министър. 

Той заяви, че по категоричен начин е установено, че автомобилът, управляван от загиналия на място мъж, е отнел предимството на колата на НСО. 

Междувременно от Националната служба по охрана публикуваха изявление за катастрофата, в което призовават "към въздържание от разпространение на спекулативни, непроверени и необективни тези и хипотези", докато компетентните институции не приключат работата си.

"Във връзка с трагичния инцидент на 16 май 2024 г. с участие на специализиран автомобил на Националната служба за охрана, държавната охранителна служба заявява, че оказва всеобхватно съдействие на компетентните органи по воденото следствие", написаха оттам.

От НСО са убедени, че професионалните действия на разследващите и назначените експертизи ще покажат обективната истина.

"Ръководството и съставът на Националната служба за охрана поднасят дълбоки съболезнования на семейството и близките на загиналия при катастрофата водач и изразяват искрена надежда за успешно и скорошно възстановяване на неговата съпруга!", допълниха от НСО

По-рано днес заместник военно-окръжният прокурор на Сливен Георги Василев заяви, че е възможно и двамата шофьори да са имат вина за катастрофата. Той уточни, че шофьорът на НСО все още не е бил тестван за употреба на алкохол.

Вчера Кирил Петков реагира на трагедията като изказа съболезнования на близките на починалия шофьор след катастрофата и обяви, че временно спира предизборната си кампания.

Ружа Райчева

Ружа Райчева завършва "Политически мениджмънт и консултиране" в СУ "Св. Климент Охридски" през 2023 г. с отличие. Преди това се е занимавала с класическа музика и театър. Интересува се от вътрешна политика, медии, култура и международни отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Граждански активист в политиката