МВР няма средства да поддържа системите по границата

OFFNews 20 октомври 2015 в 12:41 3805 3

МВР няма средства да поддържа системите по границата

МВР няма средства да поддържа системите по границата. Това призна пред "Капитал" зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. 

Той коментира тежките условия, в които МВР е принудено да се грижи за охраната на границата. Както вчера OFFNews писа, едва през септември правителството е дало зелена светлина за изграждането на електрозахранваща мрежа и част от системата за видеонаблюдение в района на община Средец, където миналата седмица загина нелегален имигрант.

Според Филип Гунев Финансовото министерство няколко пъти отказало да отпусне допълнително средства на МВР за охрана на границата. 

"Четири пъти за последните 12 месеца МВР се опитва да прокара през Министерски съвет план за справяне с миграционния натиск и четири пъти Министерство на финансите отказва да го съгласува и до отпусне пари за охрана на границата", коментира Гунев.

Думите му са по повод изказването на зам.-председателя на Парламентарната група на БСП и председател на комисията по вътрешна сигурност в предходния парламент Атанас Мерджанов. В неделя той заяви пред БНР: "Разполагам с информация, че два дни преди инцидента с убития имигрант, регионалната гранична дирекция на Гранична полиция в Елхово е била посетена от европейски наблюдатели заради липса на изправност в интегрираната система за охрана на границата, която не е била пусната за демонстрация." Според Мерджанов причината за това са неплатените сметки за ток.

Сметките на вътрешното министерство за ток действително са нараснали заради таксата за т.нар. реактивна енергия, тъй като системата по границата не е оборудвана с т.нар компенсаторни устройства.

Според Гунев проблемът обаче е в това, че МВР няма средства за поддръжка на системите за охрана на синя (морска) и зелена граница. Става дума за термовизионни камери, сеизмични и инфрачервени датчици, радиолокационна техника и т.н.

Филип Гунев уточни, че поддръжката на интегрираните системи на зелена и морска граница струва милиони на година. Средства, които до този момент са били осигурявани с европейско финансиране и никога не са би ли част от държавния бюджет. България е била една от първите държави, които е усвоила средствата за охрана на границата и съответно е една от първите, които ги приключва. "Средствата са договорени и за през следващия програмен период. Именно поради тази причина поискахме мостово финансиране, но то също беше отказано от Министерство на финансите" коментира зам.-министърът.

Бюджетът на МВР за 2015 г. е малко над 1 млрд. лв. По-голямата част от тях отиват за заплати, а предвидените средства за капиталови разходи и поддръжка са незначителни. Така например тази година за първи път от 2012 г. насам бяха купени нови униформи за служителите.

Във вътрешното министерство работят 49 хил. души. Всички опити за съкращаване на персонал са свързани с изплащане на обезщетения на напусналите - средства, които също не са предвидени в бюджета.

В МВР дори се стигна до абсурдната ситуация да се съкращават разходи по охраната на границата, за да се закърпи положението с просрочени задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков