Надзорът на НОИ отхвърли проектобюджета за осигуряването за 2015 г.

OFFNews 28 ноември 2014 в 15:09 3121 0

Ивайло Калфин

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт отхвърли проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година.

Против проектобюджета се обявиха представителите на работодателите и на синдикатите, както и тези на финансовото министерство.

Предложението за приемане на проектобюджета беше прието само от трима представители на държавата в Надзора, сред които и социалният министър Ивайло Калфин.

В проектобюджета за следващата година Калфин нанесе леки промени, сред които увеличаването на пенсионната възраст за трета категория труд с 2, а не с 4 месеца, както и това пенсионерите да могат да се пенсионират, дори да им трябва една година до пенсионната възраст, като в този случай пенсията им ще е с 0,4% по-ниска за всеки недостигащ месец.

Във вариантите, които са подготвени от служебното правителство и по които са работили експерти на НОИ, специалисти, има вариант за увеличаване на пенсионната възраст и във всички е с 2 месеца за трета категория. Това са около 20 млн. икономия в разходите на бюджета, коментира Калфин.

Той е категоричен, че минималната работна заплата трябва да се увеличи до 380 лева догодина.

Председателят на Надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов обясни, че сред причините за отхвърлянето на проектюбюджета е това, че не е предвидено увеличение на минималната работна заплата, а предвиденото увеличение на пенсиите е минимално.

"Вътре е историята с минималното увеличение на пенсиите, вътре е историята с неувеличението на минималната работна заплата, с майчински, с болнични, с каквото се сетите. От тук нататък се минава през тристранен съвет на неприетото и след това правителството решава как да постъпи - ще го внесе, ще го поправи или ще направи нещо трето", посочи Манолов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков