Не ми било родина, а прародина - Анадолската агенция за изказването на Карадайъ

Йорданка Веселинова 09 юни 2021 в 23:40 11010 1

Изказването на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от визитата му в Анкара било преведено грешно. Карадайъ твърдял, че България е негова родина, а Турция - прародина, пише Анадолската агенция.

В публикувания днес текст на агенцията се твърди, че некоректният превод е причината за фалшиви новини, които са предизвикали политическо напрежение в България.

В публикацията си Анадолската агенция разкритикува бТВ за грешката, от която са се възползвали "расистките и ултранационалистическите партии" в страната.

Въпросното изказване на Карадайъ беше направено по време на срещата му с председателя на парламента Мустафа Шентоп. Първоначално в българските медии се твърдеше, че председателят на ДПС е казал: 

"Тази земя е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (в България) след Османската империя и нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи."  

Проблемът с превода е заради думата земя, която на турски би могла да означава и родина, и прародина.

Според Анадолската агенция Карадайъ е казал, че България е негова родина, а Турция - прародина. С направените пояснения преводът звучи така: "Тази земя е нашата родина (България). Не сме имигранти тук. Турция е нашата прародина. Останахме там (в България) след Османската империя и нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи".

Действително изказването на председателя на ДПС по време на визитата му в Турция предизвика остри реакции в България. Президентът Румен Радев призова Карадайъ да преосмисли понятието "родина", а от БПС-София настояха той да се извини. ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ пък днес организираха протест пред централата на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

10.06 2021 в 05:31

Това е недопустимо изказване на човек, който или зле знае български език, или нарочно е търсил провокация. Във всички случаи си тури таралежа в гащите. България като начало да забрани изцяло дейността на всякакъв сорт ислямски фондации, и най-вече дейността на османистките "просветители". Турците тук не са имигранти, а нашественици, които унищожиха културна, европейска държава, и наложиха племенен примитивизъм. Така че, такива "имигранти" и днес не ни трябват, да си стоят в "прародината", или откъдето там извират.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков