Не трябва да плащаме въздушния Шенген с повече бежанци, според Надежда Нейнски

Приемам предложенията на Австрия като преговорна позиция, нищо повече, заяви бившият външен министър

OFFNews 11 декември 2023 в 09:55 3002 2

Надежда Нейнски

Снимка Нова тв

Страните, които все още не са приети в Шенген, не трябва да платят членството си с приемането на повече бежанци.

Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски по Нова тв, като коментира условията на Австрия, за да ни отвори въздушен Шенген. Според австрийския министър на вътрешните работи Герхард Карнер тези условия са: трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България

Новото изискване според мен не е логично, защото България и Румъния няма как да изпълняват повече условия за приемането им в Шенген. Освен това България изпълнява своите ангажименти, като страна членка на ЕС. Ние настояваме отговорностите ни да бъдат балансирани, също така и със солидарност, каза още Нейнски.  

„Би било грешка да се обвързва темата с миграцията и бежанците с темата за Шенген. Връзката между двете съществува само по отношение на контрола на границите, което е нормално”, допълни тя.

На въпроса дали приемането ни във „въздушен” Шенген променя ситуацията на страната бившият министър подчерта, че още има много голяма неяснота. 

„Днес има Залцбургски форум в Словения, на него вътрешните министри на България, Австрия и Румъния ще се срещнат да обсъдят тази позиция на Австрия. Аз я приемам като преговорна позиция, нищо повече, каза Надежда Нейнски.

България и Румъния трябва да действат много синхронизирано, не трябва да допуснем да бъдем разделени от Румъния. Още повече, че доказано и двете държави наистина са изпълнили всичко, което ЕС изисква, подчерта тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

2

Анализи

11.12 2023 в 12:42

Искаме пълен Шенген. Австрийците да се вземат в ръце.

14469

1

случайно прочетох

11.12 2023 в 11:05

"България и Румъния трябва да действат много синхронизирано, не трябва да допуснем да бъдем разделени от Румъния. "
Предлагам, ако австрийците продължават да са пречка за нас и румънците да сме част от Шенгенската зона, да им спретнем един коридор за свободно преминаване на бежанци през България и Румъния за три дни, да не им е скучно по Коледа!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки