Няма договорка за това кой да оглави НС след ротацията, но ДБ са съгласни да е Атанасов

ДПС не са част от управлението, а мнозинството. ГЕРБ си ги водят за ръка, заяви депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов

OFFNews 10 януари 2024 в 11:44 913 0

Йордан Иванов

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Йордан Иванов

Няма договорка кой да е новият председател на Народното събрание след ротацията, но от "Демократична България" са съгласни това да е зам.-председателят на парламента Атанас Атанасов.

Това заяви пред БНР депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Йордан Иванов. Тази седмица лидерите на партиите в управляващото мнозинство ще преговарят за състава на правителството след ротацията и попълването на парламентарната квота в регулаторите.

Йордан Иванов подчерта, че при попълване на регулаторите са важни личностите, а не квотите. "Защото с партийни квоти може да произведем регулатори, каквито са били досега", заяви депутатът. Той сравни "съюза" между ГЕРБ и ДПС с коалицията между ПП и ДБ:

"ГЕРБ трябва да отговорят за участието на ДПС в мнозинството на НС като подкрепа на кабинета, защото те си водят ДПС за ръка. ДПС са част от мнозинството, защото подкрепят управлението."

Той добави, че ПП-ДБ "не са магьосници" и не могат да съставят мнозинство със 63 депутати.

Според него при ротацията министрите трябва да се сменят със съгласието на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Иванов е на мнение, че е несериозно протоколен гаф да бъде повод за оставката на министъра на отбрната Тодор Тагарев.

"ГЕРБ обичат да вдигат температурата. Виждам целенасочена политика ГЕРБ да нагнетяват обстановката около някои министерства. Водеща роля за кандидатите за новия кабинет при ротацията е на Габриел и Денков", коментира той.

Йордан Иванов заяви, че съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов е подходящ за председател на Народното събрание.

"Огромният му опит би дал полезност на сегашните политически процеси, но такъв разговор не е воден и той предстои. Сега, когато наближава ротацията, групата трябва да реши коя ще е номинацията на коалицията ПП-ДБ за председател на НС. Не съм информиран да има поименна договорка за председател на НС за след ротацията. (...) ДБ няма да откаже да има председател на НС", каза той.

Според Йордан Иванов е нормално по такива теми да има дебат. По думите му дори да има разминавания, управляващото мнозинство е единно и няма нужда да се кара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews