Нямаше такова обсъждане при избора на Стоилов и Семов в КС, възмути се Атанасов

Президентът саботира дейността на Конституционния съд, заяви съпредседателят на ДБ

OFFNews 23 януари 2024 в 18:42 2145 2

Атанас Атанасов

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Атанас Атанасов

Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов коменитра, че не е чул да е имало подобно публично обсъждане за избора на Атанас Семов и Янаки Стоилов за членове на Конституционния съд, каквото има за избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. 

Атанасов заяви, че президентът Румен Радев има право да сезира Конституционния съд за този избор. По-рано днес Радев сезира Конституционния съд (КС) за избора на двамата нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му.

Съпредседателят на ДБ определид действията на президента като недопустими, предаде БТА. 

"Това, което е доста брутално от негова страна, е, че той се опитва да саботира дейността на КС, призовавайки да не се проведе клетвата в петък", каза той.

Атанас Атанасов каза още, че поведението на президента Радев не го учудва, тъй като още от самото начало на това Народно събрание, президентът винаги явно е изразявал своето негативно отношение към работата на парламента, към мнозинството и към правителството.

Атанасов увери, че всички правила, включително по измененията в Конституцията, са спазени и посочи, че в този състав на КС има двама съдии, назначени от президента – Атанас Семов и Янаки Стоилов. "Не съм чул да е имало публично обсъждане за техния избор и тяхното назначение", отбеляза депутатът.

Попитан защо Народното събрание трябва изрично да посочва мандата на своите представители в КС, Атанасов посочи, че този въпрос е спорен, но в Конституцията е записано, че съдиите имат деветгодишен мандат. "Имаме конституционна разпоредба, която казва, че мандатът на съдиите в КС е девет години, независимо от коя квота са избрани или назначени", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

2

leomesi

24.01 2024 в 10:56

Този г-н винаги търси под вола теле.

100

1

Балканец

24.01 2024 в 08:11

Насе, народът няма да ти прости предателството.

Готви се нещо интересно за вас и лъжливата ти дружинка.

Тогава няма да има кой една кифла да ти донесе. Помни ми думите.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика