Нов опит да потръгне механизмът за разследването на главния прокурор

НС започва маратон от извънредни заседания, има да приеме над 10 закона преди предизборната кампания, когато депутатите излизат във ваканция

Ружа Райчева 18 септември 2023 в 07:15 1607 0

Бившият правосъден минситър Надежда Йорданова (ДБ) и настоящият правосъден министър Атанас Славов (ДБ)

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бившият правосъден минситър Надежда Йорданова (ДБ) и настоящият правосъден министър Атанас Славов (ДБ)

Народното събрание започва серия от извънредни заседания заради предстоящите местни избори, когато депутатите ще излязат във ваканция. От днес до първата седмица на октомври включително те ще заседават извънредно всеки делничен работен ден.

Преди седмица Кирил Петков заяви, че "Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ и ДПС са се разбрали да гласуват 13 закона преди местните избори.

Днешното извънредно заседание на парламента ще започне в 14 часа. Първа точка в програмата е първо гласуване по промени в Закона за авторското право и сродните му права. След това депутатите ще разглеждат промени в Закона за съдебната власт в частта за "особените правила за разглеждане на дела на престъпления, извършени от главния прокурор или от негов заместник".

Според приетите нормативни промени в Закона за съдебната власт при разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или неговия заместник, се назначава съдия като прокурор във Върховната касационна прокуратура, който да разследва. Становище на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за назначаване на прокурор за разследване на престъпления, извършени от заместник главния прокурор сочи, че в тези текстове непълноти и затова колегията отложи разглеждането на предложението за назначаване на съдия Даниела Талева от Софийски градски съд , за изпълняваща функциите на прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Вносителите Кирил Петков (ПП), Надежда Йорданова (ДБ) и Божидар Божанов (ДБ) пишат, че внесените законови предложения целят да "преустановят възможните противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да гарантират ефективното им прилагане". 

Освен това законопроектът предлага разработването на нови системи за случайно разпределение на дела, които да отговарят на високи изисквания за сигурност.   

Следва точка за ратифициране на инвестиционно споразумение между Европейския съюз и Виетнам, подписано през 2019 година. Следващите точки са промени в Закона за биологичното разнообразие, промени във Валутния закон и промени в Закона за енергетиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки