Обрат за половин час: Борисов в крайна сметка ще даде имунитета си (обновена)

Пеевски за новия проект на Гешев: Само мога да се усмихвам

Ружа Райчева 05 юли 2023 в 10:27 7221 1

При второто си изявление Борисов бе заобиколен от депутати от ГЕРБ

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

При второто си изявление Борисов бе заобиколен от депутати от ГЕРБ

В рамките на половин час лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си смени позицията за това дали ще даде депутатския си имунитет. Преди около половин час той каза, че "няма да си дам имунитета на съучениците на Гешев". Около 30 минути по-късно той обяви, че ще го направи и няма да се подаде на шантаж. 

Предложението на БСП за възбуждане на наказателно преследване срещу Борисов е трета точка в дневния ред за днешното заседание на парламента.

Борисов коментира въпроса сутринта и бе категоричен, че няма сам да се откаже от имунитета си. 30-ина минути по-късно той отново направи изявление в кулоарите, този път заобиколен от депутати от ГЕРБ и съобщи обратното с думите: 

"Напомням как Корнелия Нинова от трибуната на парламента ме призоваваше да ги събера да направят правителство. Има множество сигнали на служебното правителство срещу Нинова, които стоят на трупчета. Явно тя се опитва да се възползва и върши някаква чужда задача. Затова говорих с моята парламентарна група днес, все пак аз съм Бойко Борисов. Ще си дам имунитета въпреки толкова очевидното направено от тогавашния главен прокурор".

Той добави, че вярва на българския съд и прокуратура и че няма да бъда жертва на шантаж и изнудване, за да си "прокарват едните и другите решенията". 

Вчера Борисов не беше виждал Ивайла Бакалова "от десетилетия", а днес не я познава

Това не е първият път, в който Борисов сменя мнението си по скоростен начин. На 30 май той заяви, че "не е виждал Ивайла Бакалова от десетилетия", а на следващия ден - че не я познава.

Около два часа след обрата в думите на Борисов лидерът на БСП Корнелия Нинова даде брифинг в парламента, на който заяви, че той се отказва от имунитета от страх да не попадне под "огън" по време на обсъждането на предложеното от тях разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Нинова призова правосъдието да се увери, че Борисов ще получи справедлива присъда.

След брифинга на БСП лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че Нинова си приписва победи, след като "16 години не е успяла да бие ГЕРБ" на избори. По думите ѝ Борисов е отнел политическата дъвка на БСП - а именно искането им лидерът на ГЕРБ да си даде имунитета.

"Ако има справедлива присъда, то тя ще е оправдателна, това е скалъпено дело според нас", каза Атанасова. Според нея има удивителен синхрон между бившия главен прокурор Иван Гешев и Нинова. "Да си гледа партията", каза още Десислава Атанасова.

На въпрос какво мисли за новия политически проект на Гешев депутатът от ДПС Делян Пеевски каза лаконично: "Само мога да се усмихвам. Усмивката ми е достатъчна". 

Независимият депутат Радостин Василев също даде брифинг, на който обяви, че "сапуненият сериал за имунитета на Борисов и прането от страна на ПП-ДБ" е приключил. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки