Официално: Ваня Григорова е кандидатът на БСП за кмет на София

OFFNews 02 септември 2023 в 19:15 3067 9

Ваня
Ваня Григорова.

БСП-София издигна официално Ваня Григорова за кмет на столицата. Тя беше подкрепена единодушно след гласуване на Градската конференция на организацията.

Григорова ще води и листата на БСП за общински съветници. Тя застава начело със 101 гласа "за". Втори в листата ще е лидерът на столичните социалисти Иван Таков.

Благодаря ѝ, че прие нашата номинация, това беше един дълъг процес с всичките районни конференции, които минаха, каза той.

Таков обяви, че Столетницата тръгва в нелека битка за София. Червената партия обаче щяла да се бори за това "сглобката", която се получи на национално ниво, да не се случи и в София.

Първият ни коалиционен партньор е на шесто място в листата, имаме гражданска квота на десето и 13-то място, каза Таков. От 20-то място нататък имаме още десетина места, запазени за гражданска квота и коалиционни партньори, допълни той.

Ваня Григорова благодари за единодушната подкрепа от Градската конференция на БСП-София за номинацията ѝ за кмет и за категоричната подкрепа да води листата за общински съветници. Очаквам подкрепа и от останалите коалиционни партньори, тъй като целта ни е обединение на левите сили, които са със социална насоченост в София, така че да можем да преборим нашите опоненти, чиято единствена цел е да продължат грабежа в София, който продължава 33 години и чиято основна идеология е „всичко е пазар“, заяви Григорова.

„Взеха водата, взеха планината, не забравиха да заграбят и боклука“, посочи тя.

„Сглобката“ е тази, която ще се опита и на местните избори да вземе в ръцете си втория по големина бюджет в България, първият вече е в техни ръце, коментира Григорова. Ние ще се опитаме да дадем кураж на истинското коалиционно мнозинство в София, а именно работещите софиянци, които трябва да кажат как трябва да се управлява столицата в интерес на обикновените граждани, заяви тя, цитирана от БТА.

На въпрос за общинската жилищна политика, Григорова каза, че има множество механизми, които могат да се приложат, и даде за пример Германия и Виена (Австрия), където имали най-големия общински жилищен фонд. "Когато един частен инвеститор строи блок и то особено на общинска земя, никак не е невъзможно част от жилищата, които се строят, да отиват за общински нужди - дали за жилищни такива, или за обществени, няма значение. Ние имаме огромна нужда от социална инфраструктура в София", посочи тя.

Иван Таков заяви, че Групата на БСП от години настоява най-накрая Столична община (СО) да има жилищна политика. През 1989 година Столична община "се събужда" със 120 хиляди общински жилища, в момента те са под 7000, посочи той. По думите му проблемът е не по-малко сериозен отколкото проблемът с детските градини и с яслите. Таков отбеляза, че има и проблем с кварталната инфраструктура и затова от години настоявали да има децентрализация на бюджета на СО, както и повече пари да отиват към кварталите и към районните кметове.

На заседанието на Градската конференция на БСП-София беше утвърдена коалиционната формула за участие в местните избори и беше подредена листата за общински съветници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

9

БотоксПутю

03.09 2023 в 08:13

Тази не неше ли преди в "Подкрепа" - гробокопачът на БКП/БСП?

2550

8

alfakentavur

03.09 2023 в 08:07

Някой от ръководството на първия "демократичен" синдиката се изявява като виден путифонил и става кандидат на БСП.
Същото като бившия обмудсман да прави палатков лагер пред МОЧА за защитата му.
Никой не може да ме убеди, че докато са изпълнявали длъжностите си, не са били също видни путифонили и не са прокарвали рашистки интереси.

-1974

7

Владè

03.09 2023 в 08:00

Булгар експерт. Калина мома, мома шарена - кротко агънце, полуотвирило устичка , ха да заблее.

4038

6

Moirae

02.09 2023 в 22:36

Ако Фъндъкова, като градоначалник, е обикновен гьонсурат, тук си имаме работа с доктор на науката.

1000

5

PaulPierce

02.09 2023 в 20:45

партията столетница съвсем я закриха

814

4

emil kirilov

02.09 2023 в 20:36

Тая пръдла пищеше, че Газпром е най-евтин и най-надежден!!! За миналата зима истерично се плюнчеше, че без Газпром ще измрем от студ и глад. Тая комунистка не е виновна за това - виновна е медицинската сестра, че вместо пъпната й връв е трябвало да отреже главата й.

1810

3

Maxim

02.09 2023 в 20:36

Тая к.рва, въртя си въртя задника, накрая се намести при БСП. Хайрлия им да е БСП такава „„„„„„я„

11931

2

alabal

02.09 2023 в 20:12

И лъже като дърта циганка , каквато всъщност е.

9347

1

Анализи

02.09 2023 в 19:40

Нахална и глупава, често срещано съчетание и прекалено нагла.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews