Отпада отпадането на таксите за студенти за тази учебна година

Предвидените средства могат да се дадат за стипендии или при обвързване с реализация в страната, казва Красимир Вълчев от ГЕРБ

OFFNews 29 април 2024 в 12:39 2476 0

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка, съобщи пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на Комисията по образование в НС и депутат от ГЕРБ.

В началото на годинита бившият премиер Никоай Денков обяви, че студентите по държавна поръчка - бакалавърска и магистърска степен, както и докторантите се освобождават от семестриални такси. В средата на март кабинетът в оставка прие промените в Закона за висшето образование, с които отпадат семестриалните такси.

Промяната трябваше да стане факт след приемането на закона от Народното събрание. След това, в срок от два месеца, държавните университети ще възстановят вече платените такси за втория семестър на студентите по държавна поръчка. Въпреки че нагласите на кабинета "Денков" бяха таксите за бакалаври, магистри и докторанти да отпаднат още от тази академична година, Красимир Вълчев посочва, че това няма да се случи сега.

"Това е мярка, която изненада всички. Тя не беше предварително обсъждана, нямаше я в Стратегията за развитие на висшето образование. Тези такси намаляха като процент от доходите", добави той пред БНР.

Според него всяко подпомагане на висшето образование е полезно, проблемът е как се прави. Вълчев посочи, че няма проблем с достъпа до образование, а със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда.

Бившият образователен министър смята, че правилният подход е диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда.

"Длъжни сме да активираме всички инструменти за обвързване на образование с потребностите на пазара. Има много по-смислени алтернативи за изразходването на предвидените средства за отпадане на таксите за студентите, приети по държавна поръчка", заяви той.

По думите му предвидените средства могат да се дадат за стипендии или при обвързване с реализация в страната. "Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика".

"Вместо да обсъдим как да постигнем по-голям обществен ефект, ние се занимаваме с популизма на Асен Василев и Денков. Надявам се тези средства все пак да останат за висше образование", каза Вълчев в предаването "Преди всички".

Той съобщи, че има приет закон за увеличаване на възнагражденията в сектора и парите могат да бъдат предоставени за тази цел. За увеличение на заплатите на преподавателите в университетите трябваше да бъдат отпуснати 39 милиона от началото на годината, а след това и допълнително възнаграждение, гласувано със закон.

"Тези средства все още не са отпуснати от Министерството на финансите. Длъжни са да го направят. Трябва да спазят закона. По-скоро е техническо забавяне. Те трябва да се предоставят и въз основа на формула", посочи председатеелят на образователната комисия.

Според него в следващия парламент въпросът за студентските такси ще продължи да бъде обсъждан и "не трябва да се изкушаваме да спекулираме политически по темата за образованието".

"Повечето мерки изискват продължителни усилия. Един от най-големите ни провали е липсата на последователност", отбеляза Вълчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews