Партиите решават утре дали Митрофанова ще присъства на откриването на 48-ото НС

Йорданка Веселинова 12 октомври 2022 в 17:36 1873 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Андрей Гюров

Утре ще се проведе нова извънредна среща в парламента, на която парламентарните групи ще вземат решение дали да поканят руската посланичка Елеонора Митрофанова на първото заседание на 48-ото Народно събрание, съобщи пред OFFNews Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Вчера се проведе неформална организационна среща за сформиране на новия парламент. От администрацията на НС предложили списък с гостите, които да получат покани, в който фигурирало и името на Елеонора Митрофанова. Казусът се превърна в скандал след като стана ясно, че ДБ и ПП са поискали Митрофанова да не получава покана.

Междувременно седемте партии в НС се скараха още преди парламента да е заработил.

''Митрофанова вън'' или ''Митрофанова вътре'': Партиите все още спорят дали да поканят руската посланичка

Към момента ПП, ДБ и ГЕРБ-СДС са против присъствието на Митрофанова, "Възраждане" и БСП са на другия полюс, а от "Български възход" и ДПС запазват мълчание.

Преди минути лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентарната му група няма да влезе в пленарната зала, ако Митрофанова е там.

Андрей Гюров пък заяви пред OFFNews, че мястото на народните представители е в зала, но там не е мястото на Митрофанова. Той изтъкна, че е недопустимо присъствието на руската посланичка, когато руските служби правят инсинуации за българска връзка с взрива на Кримския мост.

Гюров добави, че в ПП все още не е взето решение кой ще е председател на парламентарната група. В предходния парламент той заемаше този пост, но в момента мястото му може да бъде заето от лидерите на партията Кирил Петков или Асен Василев, които сега ще са депутати. Очаква се становище на Националния съвет на ПП, а решението ще бъде обявено следващата седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

1

wakeup

12.10 2022 в 18:19

Някои политици си изтриват ръцете с протокола, но ако руската лелка е в парламента на откриването му, а те не са на вън, ще се сблъскат с още по- ниска избирателна активност и Израждане ще получат още гласове. Дошло е време разделно.