Партиите ще връщат надвзети субсидии за три години назад, реши правната комисия

OFFNews 04 юни 2019 в 19:30 2319 0

Партиите ще връщат надвзетите държавни субсидии за три години назад. Това реши парламентарната комисия по правни въпроси. 

Предложението на Министерския съвет одобриха 15 депутати. 

Преизчисляване на субсидиите ще се направи за периода 26 май 2016 г. - 30 април 2019 г. Срокът е такъв, тъй като има давност от три години. За момента не е ясно дали има надвзети субсидии и преди това. 

За надвзети субсидии съобщи "Шоуто на Слави", като посочи, че през 2018 г. партиите са получили не по 11 лева, а по 13,23 лева.

Върховната административна прокуратура потвърди изнесената информация и обяви, че ще разследва престъпление при определяне на партийните субсидии. 

ВАП сезира финансовия министър Владислав Горанов определи 30-дневен срок, в който започнат незабавни действия за събиране и възстановяване на изплатените в повече суми по годишните субсидии на правоимащите партии за периода 2016 г.– 2018 г.

Горанов оправда вземането на по-високи субсидии с несъвършенство на законодателството, което по думите му позволява преразпределяне на част от парите на партиите, които са влезли в парламента. 

По време на заседанието на правната комисия зам.-министърът на финансите Росица Велкова обяви, че методиката на изчисляване на субсидиите е една и съща от 2005 година насам - субсидията се определя чрез умножаване на действителните гласове по сумата за един глас, а след това цялата сума се разпределя пропорционално на партиите, които имат право да получат субсидия. 

Предстои законопроектът да се гласува и в пленарна зала. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови