Първи коментари на служебните министри

OFFNews 12 май 2021 в 11:37 2398 0

Снимка Прессекретариат на президента

Министрите от кабинета на Бойко Борисов предадоха властта на служебното правителство, начело със Стефан Янев, назначено с указ от президента Румен Радев. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата. Предаването на властта стана в Министерски съвет без присъствието на медии. 

Десет години за два месеца

Отивам на място, където възнамерявам да свърша много, каза министърът на културата Велислав Минеков след излизане от Министерски съвет и преди да отиде в Министерството на културата. “Това, което не беше свършено за десет години, ще се опитаме да свършим за два месеца”, каза Минеков.

„Ще имам среща с хора, представляващи политическите партии в парламента досега. Ще искам да знам за техните културни програми. След това ще споделя всичко, което започваме. Ще дадем серия от пътеки за следващите, които идват след нас. Всичко ще бъде извършено. В Министерството на културата работят добри специалисти, те ще останат там, където бяха, и ще работим. Работим за плана за възстановяване и се надяваме да получим помощ от близо 50 млн. евро. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход. Благодаря за доверието на всички ви и на президента“, каза още Минеков.

Янаки Стоилов: Ще се отчете обективното състояние

Ще се отчете обективно реалното състояние на правосъдието без предубеденост, тенденциозност и с необходимата задълбоченост, каза пред журналисти пред Министерския съвет служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

„Това министерство се свързва със справедливост, а това само по себе си е една голяма претенция, която дано да бъде задоволена като основателно очакване на българските граждани”, каза още Стоилов.

Бойко Рашков: Ще гарантираме честни избори

Ревизия на властта започнаха да правят от парламентарната комисия, към нас такива задачи няма, каза министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на излизане пред Министерски съвет. Щом е казал президентът, ще има изсветляване, доколкото времето ни позволи, добави той.

Пред МВР Рашков каза, че днес е “официален ден” и няма да говори за задачи и ще са му необходими поне няколко дни за да навлезе в проблематиката на “това голямо ведомство”. “Ще подходим с отговорност главно към изборите, които ще бъдат проведени на 11 юли и ще вземем всички мерки, които законът предвижда, така, че да гарантираме провеждането на честни и прозрачни избори, които няма да има основание някой да оспорва. Ще се обърне голямо внимание да няма купен вот, който изкривява политическата картина в страната и уронва престижа на България пред света”, каза Рашков.

Той добави и, че ще се обърне внимание и на рутинните задачи на МВР за да се осигури спокойствие и противодействие на престъпността. Летните месеци са предпоставки за засилване на миграционния натиск, очерта още една задача Рашков.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацарски отказа да говори пред журналисти пред Министерски съвет. Предшественикът му Костадин Ангелов заяви, че предава поста с облекчение и голяма радост от постигнатите резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков