Първо заседание на служебното правителство

OFFNews 04 август 2022 в 07:13 1591 0

Служебно правителство

Снимка Прессекретариат на президента

Кабинетът "Донев" се събира на първо редовно заседание

Служебното правителство ще проведе първото си редовно заседание днес от 10 часа.

Дневният ред на кабинета включва 6 точки - определяне на представители на МС в Тристранката, освобождаване и назначаване на областни управители, отмяна на решения на предишното правителство, план-сметка и проект за подготовка за изборите на 2 октомври и изменение на устройствения правилник на МС и администрацията. 

Със заповеди на премиера Гълъб Донев вчера бяха назначени 25 заместник-министри. Те заемат местата на освободените от тези постове в последния ден от работата на кабинета "Петков". 

На извънреден брифинг снощи премиерът Гълъб Донев обяви, че служебният кабинет прави кризисен щаб, който да работи по решаване на проблемите с природния газ. 

Няма 7 договорени танкера с втечнен газ, има само оферта и тя е за 3 за тази година плюс още 4 за следващата. Освен това няма и слотове за тяхното разтоварване, което означава, че ще трябва да ги купуваме от други държави, което значително ще увеличи цената", обясни министър на енергетиката Росен Христов. 

От "Продължаваме промяната" късно снощи призоваха служебното правителство да не всява страх у хората. В съобщение до медиите от ПП обявиха: 

Правителството на Кирил Петков договори нови количества втечнен газ на цени на около 30$ по-ниски от европейските. За да не постави служебния кабинет пред свършен факт с крайна сделка, то осигури възможност за потвърждаване или отхвърляне на офертата за втечнения газ до 19 август, в случай че наследниците му в управлението не успеят да осигурят нужната инфраструктура, или успеят да намерят по-надежден и по-евтин източник на газ.
За октомври вече имаме договорен слот, за ноември също имаме две опции – служебният кабинет може да ги разгледа. През април правителството на Кирил Петков за две седмици осигури терминал за втечнен газ в Турция – служебният кабинет може да се възползва от този опит.

Апелираме да не се всява страх сред населението и оставаме на разположение да окажем съдействие. Приоритет на служебното правителство трябва да е да осигури надеждни доставки, като колегите не трябва да забравят, че най-големият проблем на руския газ, е, че може да бъде спрян по всяко време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков