Пеканов: Политическата нестабилност у нас застрашава процеса за влизане в еврозоната

Първият транш по Плана за възстановяване се очаква до няколко седмици

OFFNews 12 октомври 2022 в 11:11 1087 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Атанас Пеканов

Политическата нестабилност у нас застрашава процеса за влизане в еврозоната, заяви пред БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той изрази надежда политиците да осъзнаят това и да проявят зрялост. Вицепремиерът твърди, че България е покрила всички критерии за приемане на еврото с изключение на инфлационния критерий.

"В сегашната обстановка, обаче, инфлационният критерий е проблем за всички страни и мисля че той може да бъде обект на дискусия. Дори и сега България остава третата страна в ЕС с най-нисък дълг спрямо БВП", каза още той.

Той добави, че към момента не е готова комуникационната стратегия за приемането на еврото. Вицепремиерът съобщи, че предстои изберем и символа на бъдещата ни евромонета.

Средствата от първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост се очакват до няколко седмици, заяви още Пеканов. Той добави, че за втория транш трябва да бъдат приети 22 законопроекта до края на годината. Те ще са спешни за 48-ото Народно събрание, което започва работата си точно след седмица.

22 закона за над 724 млн. евро: Какво трябва да свърши НС, за да получим парите по Плана

"Народните представители ще трябва да се съсредоточат. Аз разбирам, че в момента имат други разговори, но държавата трябва да върви напред и не трябва да отстъпваме от неща, поети като ангажимент само преди няколко месеца. Парите ще дойдат, когато сме си свършили работа и според мен това е правилният подход към бъдещето", добави той.

Пеканов съобщи, че служебният кабинет е подготвил част от тях, като към момента не е готов само един законопроект - ЗИД на Закона за енергетиката. По думите му в него има заложени цели, които трудни за изпълнение в сегашната ситуация на енергийния пазар в Европа. Вицепремиерът допусна, че България може да поиска и дерогация.

Пеканов добави, че не вижда себе си като член на следващия редовен кабинет, а след края на мандата на служебното правителство ще се завърне в академичната сфера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков