Пеканов: Важно е да има приемственост в политиката, служебният кабинет ще внесе проектобюджета в НС

OFFNews 01 декември 2021 в 17:51 1454 0

Снимка БТА, архив

Много е важно да има приемственост в политиката. Видях такава по време на преговорите за коалиционно управление на "Продължаваме промяната" с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", коментира служебният вицепремиер по евросредствата Атанас Пеканов пред бТВ.

"В преговорите миналата седмица идентифицирам много от приоритетите, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост", заяви той и допълни, че се радва да види тази приемственост в политиката.

Той посочи, че към момента не му е правено предложение да остане във властта, но ако получи такова, би помислил.

Пеканов беше категоричен, че както служебният кабинет е успял да създаде и внесе в срок Плана за възстановяване и устойчивост, така ще постъпи и с проектобюджета за 2022 г. Той коментира, че МС ще направи каквото е необходимо, но крайното решение ще се взима в пленарната зала от новите депутати.

Заплати и компенсации

По думите му увеличаването на минималната работна заплата до 710 лв. не е ляво предложение, а мярката би имала по-скоро позитивен ефект. Той заяви, че увеличението няма да бъде обезпечено с нов заем, а изтеглените такива до момента са били заложени в годишния бюджет. По-рано днес финансовият министър Валери Белчев предложи това увеличение, както и увеличение на майчинството през втората година до 650 лв. и запазване на добавката от 120 лв. за пенсионерите да остане до юни 2022 г.

Вицепремиерът заяви, че основен приоритет на следващото правителство трябва да бъдат компенсациите за най-уязвимите заради инфлацията.

Планът за възстановяване

Пеканов отрече критиката, че заради забавянето при внасянето му България е пропуснала първия транш, който ще пристигне догодина.

По думите му парите идват на базата на постигнати резултати и заради това излишното прибързване би ощетило страната ни повече. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови