Петков обсъди с шефа на НАТО струпването на руски войски до границата с Украйна

OFFNews 02 февруари 2022 в 19:40 1342 0

Снимка Getty Images/Архив

Министър-председателят Кирил Петков е провел видеоконферентен разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са обсъдили актуалните развития, свързани с продължаващото струпване на руски войски по границата с Украйна, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

И двамата са споделили виждането, че дипломатическите усилия за деескалация трябва да продължат, но в същото време Алиансът трябва да бъде подготвен и за евентуално влошаване на ситуацията.

Петков е информирал генералния секретар за решението на правителството за изграждане на българска батальонна бойна група, с възможност за попълване на дефицитите от страни членки при необходимост.

В хода на разговора отново е потвърден водещият принцип в НАТО – всяко решение трябва да е подкрепено от обществото и правителството в съответната страна членка.

След разговора Столтенберг написа в Twitter:

"Същински разговор с премиера Кирил Петков за струпването на руски военни сили около Украйна и последиците за европейската сигурност. България е верен съюзник на НАТО, който допринася за нашата колективна отбрана."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки