Пленумът е мъртъв, да живее Пленумът!

"Сглобката" скоростно възстанови Пленума на ВСС в разрез с новата Конституцията, която сама написа

Йорданка Веселинова 01 февруари 2024 в 16:42 4421 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Анна Александрова (ГЕРБ-СДС), председател на парламентарната комисия по правни въпроси

"Сглобката" между ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС възстанови Пленума на ВСС, който бе закрит преди малко повече от месец - на 20 декември 2023 г., когато шестата поправка на Конституцията стана факт.

Поправката мина със 121 гласа "за", 55 "против" и двама "въздържал се" (от ПП-ДБ).

С измененията на основния закон от края на миналата година Пленумът на ВСС бе закрит и заменен с "Общо събрание", което обаче има ограничени правомощия. Във въпросното Общо събрание влизат Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет. Тъй като обаче новите ВПС и ВСС не са избрани (това ще се случи след приемането на новия Закон за съдебната власт, който се очаква да бъде представен от МС до края на февруари), се образува противоречие - има настоящи членове на Пленум, който формално не съществува. Освен това с промените в Конституцията не бе решен въпросът кой се разпорежда с бюджетни средства, което досега правеше Пленумът. Такова решение ще има в новия ЗСВ.

Това е и причината, заради която вносителите на най-спорната разпоредба в проектозакона я защитават.

Поправка, която противоречи и на Конституцията, и на Правилника на Народното събрание

Поправката обаче се прокара скоростно, което противоречи на Правилника на НС. В сряда, по време на заседанието на правната комисия, Анна Александрова и Екатерина Захариева от ГЕРБ, Стою Стоев и Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Хамид Хамид и Ертен Анисова от ДПС предложиха в преходните и заключителните разпоредби на Наказателно-процесуалния кодекс да се запише, че Пленумът се възстановява и ще продължи да осъществява правомощията си съгласно действащото законодателство до избирането на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет.

Такава разпоредба обаче излиза извън обхвата на внесения НПК, поради което е недопустима за разглеждане. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обаче я гласуваха за допустимост и тя влезе. Без изненади същото мнозинство си я и прие. Против се обяви опозицията от БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане", а Бойко Рашков се въздържа.

От БСП, ИТН и "Възраждане" заявиха още, че внесеният текст противоречи на Конституцията и дадоха заявка, че ще сезират КС, ако мине и в зала.

Днес по предложение на председателката на правната комисия Анна Александрова от ГЕРБ-СДС предложи законопроектът да влезе извънредно в дневния ред като втора точка.

Може да се нарушават и законите, и Конституцията

В началото на дебата по спорната разпоредба Гроздан Караджов (ИТН) заяви, че мнозинството показало, че може да нарушава и законите, и Конституцията. Той и Цвета Рангелова от "Възраждане" опитаха да бламират поправката и поискаха тя да бъде гласувана за допустимост.

Рангелова припомни изслушването на кандидатите за конституционни съдии преди две седмици, когато зам.-председателят на НС Никола Минчев от ПП-ДБ зададе един въпрос към кандидатите - а именно дали подкрепят практиката между двете четения да се прокарват текстове извън обхвата на законопроектите, което пък противоречи на ПОДНС.

"Нека наистина да започнем да се придържаме към Правилника, който сами сме си написали", призова Рангелова.

Минчев, а и ПП и ДБ бяха сред най-яростните критици на практиката, когато "хартиената коалиция" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП прекрояваха ударно Изборния кодекс по този маниер. Малко повече от година по-късно представители на ПП-ДБ са съвносители на текстове по същия начин.

В хода на многочасовия дебат от опозицията неколкократно опитваха да подканят вносителите да защитят текстовете си, но никой от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС не взе думата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков