Подписваме с Полша за ремонта на двигателите на "МиГ-29" следващата седмица

OFFNews 15 октомври 2015 в 15:51 2522 0

Междуправителственото споразумение с Полша за ремонт на двигателите на "МиГ-29" ще бъде подписано най-късно до края на следващата седмица. Това потвърдиха от полското Министерство на отбраната, съобщава bTV.

Според договора поляците ще ремонтират 6 двигателя на "МиГ-29" в срок до средата на 2016 г. Това означава, че ще имаме изправни три български "МиГ-29".

Полската страна ще ни предостави за временно ползване два техни двигателя за период от две години, докато всичките наши 6 двигателя бъдат рехабилитирани.

Според ген. Влоджимеж Новак, директор на департамент „Отбранителна политика“ на полското военно ведомство, вече не съществуват никакви пречки пред подписването на договора. Той увери, че няма никакви сигнали от руска страна за оспорване на договора. А и нямало никакви основания за протест от страна на производителя РСК МиГ, защото в случая не става дума за договор между МО и частна фирма, а за договор между две правителства.

След ремонта двигателите ще разполагат с ресурс от 350 часа,а не за 250, както твърдят опоненти. Пълна гаранция обаче поляците дават само за 200 ч, които гарантират работа в продължение на поне 2 г.

Говорим за ремонт на двигателите, а не за тяхната модернизаци, поясни Яцек Крул, маркетинг директор на полските авиационни заводи по повод на възникнали спекулации.

Ген. Новак изясни и казуса с двата ремонтирани двигателя, които Полша ще предостави на българските ВВС до 20 дни след подписването на договора. Всъщност те са част от 6-те, които са предмет на договора. След средата на следващата година, когато бъде завършен ремонтът на нашите двигатели, България ще получи обратно само 4. Така отпада спорът безплатни или не са двата двигателя, които скоро ще получим, пише в. "24 часа".

Според ген. Новак 2-та месеца усилени преговори между България и Полша откриват хоризонт за по-тясно сътрудничество. Предвижда се в близко време да се пристъпи и към модернизация на изтребителите МиГ-29 по натовски стандарти. Полша сама е модернизирала 16 от 32-та МиГ-29, които притежава. Разработват се и варианти за техническо обслужване и ремонт на двигателите на българска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки