Политиците се джафкат като улични кучета край кофа за смет: дават пресконференци за Своге, а хората още не са погребани!

OFFNews 30 август 2018 в 10:10 3666 0

Български политици се джафкат като улични кучета край кофа за смет. Така психологът Христо Монов охарактеризира поведението на най-големите партии - БСП и ГЕРБ, които една след друга дадоха пресконференции за трагедията в Своге.

Монов - депутат от БСП в 42-рия парламент - бе поканен в студиото на сутрешния блок на bTV да коментира полицай от Велико Търново, който се опитва с вулгарен език да усмири група младежи - момчета от младежкия футболен отбор "Етър", които вдигат силен шум нощем.

"За да се случи подобно нещо някой трябва да го позволи и според мен са тези, които са на върха на държавата. Вижте реакцията им за случилото се в Своге! Ако съм на мястото на членовете на висшия орган на БСП, веднага ще го свикам за този тежък политически гаф, който направи другарката Нинова - да дадеш пресконференция по този повод, преди да са погребани хората. И ония веднага - другите, от ГЕРБ - взеха и те... след един час и те дадоха. Извинявайте, но когато тези, които ръководят държавата, се държат като улични кучета покрай контейнер за смет и се джафкат, какво да направи един неподготвен човек в една тежка професия?"

Той определи служителя на реда като "обикновен провинциален милиционер" и допълни, че "за съжаление, не е единствен". Според него случилото се е "демонстрация на пълния развал на държавността, в която живеем".

И все пак тези упреци не се отнасят за всички униформени: "Вчера имаше и друг клип. Само на 500 метра от вашата телевизия един друг полицай спря движението и преведе една млада майка - той буташе количката, а тя носеше детето - има полицаи и полицаи".

Ниския рейтинг на МВР през последните 10-ина години и сериозното занижаване на критериите към полицаите водят до такива резултати, посочи пък проф. Николай Радулов.

"Назначават се хора, които преди 15-20 години не биха имали достъп до оръжие и униформа", посочи той.

Според него и началната подготовка е лоша, и липсва преобучение на кадрите.

"Някога в МВР имаше 4 школи - съставът се обучаваше и преобучаваше на всеки 5 г.", каза професорът по национална и международна сигурност.

"Правили сме преподготовка на целия състав. В рамките на 7-8 г. постепенно се стига до пик на полицейското насилие и на 8-ата година трябва да им се направи преподготовка", допълни той. А за конкретния случай коментира, че "полицаят е недостатъчно културен, иначе прави това, което са му казали - да състави акт и да прекрати шума".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика