Полша опроверга Ненчев: Не сме обещавали двигатели за българските изтребители

OFFNews 25 февруари 2015 в 12:47 2688 1

Снимка Боян Георгиев

Полското Министерство на отбраната и държавният военноремонтен завод WZL-2 отрекоха, че съществуват официални планове за предоставянето на България на четири двигателя РД-33 за изтребителите МиГ-29. Това съобщава българското авиационно списание "Аеро", като се позовава на полския сайт за отбрана defence24.pl.

Българският министър на отбраната Николай Ненчев съобщи преди дни, че е постигната договорка Полша да ни даде да ползваме 4 двигателя, докато бъде решен проблемът с ремонта на МиГ-овете. Сега руските изтребители се ремонтират в руски военни заводи, което, по изчисления на министерството, излиза три пъти по-скъпо на държавата ни.

Говорителят на полското МО полковник Ясек Сонта е заявил за defence24.pl, че нямаофициална информация за планове за даване под наем или безвъзмездното предоставяне на реактивни двигатели РД-33 на България. Полковник Сонта е заявил още, че подобна тема не е била разисквана по време на официалната визитата на българския министър на отбраната Николай Ненчев в Полша миналата седмица. Говорителят на полското МО е казал още, че дори и България да търси покупка на двигатели от Полша, те няма да идват от запасите на полските ВВС.

Полският военноремонтен завод WZL-2 също е заявил пред defence24.pl, че нямат информация за планове за предоставяне на двигатели на България. От там са потвърдили, че се водят разговори с българската страна за възможна техническа поддръжка през Полша.

Наличието на достатъчен брой изправни двигатели РД-33 продължава да е сериозен проблем и в самата Полша. Страната непрекъснато купува двигатели с ресурс и има способности да извършва ремонт на моторите в завода WZL-2 с ремонтни комплекти, които се внасят от вън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови