ПП-ДБ внесе законопроект за дигитализиране на процесите по инвестиционно проектиране и устройствено планиране

OFFNews 01 март 2024 в 16:47 1344 0

Снимка ПП/ Пресцентър

Йордан Терзийски, депутат от ПП-ДБ

ПП-ДБ внесе законопроект за дигитализиране на процесите по инвестиционно проектиране и устройствено планиране.

С внесения Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията се въвежда електронен формат на документите при взаимоотношенията между участниците в строителния процес и държавната и общинска администрация в проектирането и строителството.

Цел на представения ЗИД на ЗУТ е въз основа на наличните технологични възможности да се улеснят и ускорят административните производства по:

Разрешаване изработването устройствени планове и на техни изменения;

Изработване и одобряване на подробни устройствени планове и на техни изменения;

Одобряване на инвестиционни проекти; издаване на разрешения за строеж;

Предвиждане на съществени изменения в инвестиционния проект по време на строителството;

Контролните и удостоверителни правомощия на Дирекцията за национален строителен контрол и съставяне, заверяване и съхраняване на екзекутивната документация.

По сходен начин отдавна са уредени отношенията в проектирането и строителството в много от европейските държави, включително и в съседни на Република България страни.

Проектът бе внесен днес в деловодството на парламента от Божидар Божанов, арх. Йордан Терзийски и група народни представители от “Продължава Промяната - Демократична България”. 

Според бившия министър на електронното управление Божидар Божанов предложените изменения ще облекчат всички участници в процеса, ще намалят административната тежест и ще дадат възможност за ограничаване на корупционните практики.

“МРРБ е на път да започне изграждане на единния регистър по устройство на територията, за което осигурихме финансиране по плана за възстановяване преди 2 години. С този законопроект даваме правното основание този регистър да обхване всички дейности по инвестиционно проектиране и устройствено планиране”, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews