ПП настоява служебното правителство да внесе бюджет за 2023 г. в парламента

Ружа Райчева 25 октомври 2022 в 15:35 2033 1

Асен Василев и Кирил Петков в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Асен Василев и Кирил Петков в Народното събрание

Отговорното нещо е служебният кабинет да внесе бюджета и Народното събрание да го приеме. Нито кризите ги интересува дали служебното правителство има или няма право да вкарва нови политики, нито българските граждани и бизнес могат да останат без бюджет.

Това заяви бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев по повод днешното изслушване на служебния финансов министър Росица Велкова относно трите проектобюджета на служебния кабинет.

По време на извънредното заседание Велкова обяви, че България ще има дълг от 15,9 млрд. през 2023 г., 15 млрд. лева - за 2024 г. и 16,1 млрд. за 2025 г. При условие че се включат новите политики, предложени от политическите партии, допълнителните разходи по бюджета за 2023 г. ще възлязат на между 5 и 7 млрд. лв.

Василев коментира, че е силно притеснен от факта, че служебният кабинет няма да внесе нов проектобюджет в парламента, а смята да удължи действието на досегашния бюджет. 

"Това блокира няколко неща. По думите на Велкова текущият бюджет ще има дефицит от порядъка на 3%, който е адекватен не само за тази година, но и за догодина. Всички тези страхове за дълг от 16 млрд. лева са безпочвени", каза Асен Василев. 

Той обясни, че бюджетът може да бъде внесен само от Министерски съвет, а не от народните представители, и затова единственият вариант да има нов бюджет за 2023 г. е служебният кабинет да внесе бюджет, който да се разгледа в 48-ото НС. Според него щом служебното правителство смята, че сегашният бюджет може да се използва за догодина, това значи, че и текущият дефицит може да се използва и през 2023 г. 

"Изготвеният бюджет, който няма да бъде внесен, е с приходи, подценени с 4 млрд. лв., и разходи, увеличени с 11 млрд. лв., които включват 3 млрд. лв. капиталови разходи над текущата капиталова програма, която така или иначе беше безпрецедентно увеличена", заяви Василев. 

Според него, ако остане текущата бюджетна програма, догодина дефицитът би бил 2%, а в тези 2% са заложени всички политики, приети тази година: увеличението на пенсиите, на заплатите на медиците, учителите и полицаите, на кредитите за млади семейства.

Асен Василев недоумява защо от МС няма да внесат нов проектобюджет в парламента и обяви обяснението на Росица Велкова, че служебният кабинет няма право да залага политики, за несъстоятелно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови