Правителството ще представи спешен план за подпомагане на жени, жертви на насилие

OFFNews 08 август 2023 в 15:41 1519 1

Иванка Шалапатова

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Иванка Шалапатова

Няколко министерства изготвят спешен план и до края на седмицата ще обобщим всички мерки, за да може да се повиши не само реакцията след акт на насилие, а и цялостната подкрепа за жените, жертви на насилие.

Това заяви в Пловдив министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, предаде БТА. 

По думите на министъра много по-важна превенцията.

"Ако ние не работим с децата, да им дадем възможности да се предпазят от опасностите, но и бидейки осъзнати за рисковете, да вземат адекватни мерки, дори търсейки подкрепа рано, то тогава се получава така, че когато едно дете или жена е жертва на насилие, е твърде късно", коментира министърът.

Според нея наличните услуги за такива жертви на насилие не са достатъчни и тя ще предложи тяхното увеличение, защото е много важно жените да имат достъп до качествена емоционална и психологическа подкрепа.

Министърът на труда и социалната политика бе на посещение в обучителния център на Европейски цифров иновационен хъб „Тракия“ в Пловдив. България е на 26-то място сред 27-те страни от Европейския съюз по отношение на индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI).

Тя допълни, че близо един милиард лева ще бъдат инвестирани в рамките на текущия програмен период за повишаване на дигиталните компетенции на служителите, като средствата ще се от националния бюджет, Плана за възстановяване и устойчивост и оперативна програма "Развитите на човешките ресурси".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews