Предателство или постижение: Реакциите след приемането на френското предложение

Би било мъжко Кирил Петков да подаде оставка, но там има само една жена с панталон - другите не са мъже, заяви зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов

Ружа Райчева 24 юни 2022 в 15:14 3258 4

Христо Иванов и Карадайъ

Снимка Владимир Шоков/БТА

Христо Иванов и Мустафа Карадайъ обсъждат проекторешението за приемане на френското предложение

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи приемането на т. нар. френско предложение като постижение за българската дипломация. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов се похвали, че от партията му са се оказали прави за предателството на българския интерес от страна на премиера в оставка Кирил Петков.

Това са част от противоречивите реакции на дадената от парламента зелена светлина за сваляне на ветото на българското вето за започване на преговори за членство от страна на Северна Македония. 

"Това предложение се базира на работата на българската дипломация, текстът беше съгласуван с МВнР", каза в кулоарите на парламента Христо Иванов.

Той е на мнение, че така България наистина добре защитава своя интерес и използва инструментите, дадени от ЕС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък обвини правителството в саботаж на преговорния процес по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка.

Карадайъ определи правителството в оставка като "функция на задкулисието" и припомни, че веднага след гласуването на вота на недоверие към кабинета, от ДПС са внесли своето проекторешение, което бе отхвърлено в пленарната зала и на заседанието на външната комисия. 

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов триумфално обяви, че от четири месеца партията му отправя публични предупреждения, че Кирил Петков нарушава коалиционното споразумение. Действително, от ИТН много пъти чертаеха своята, вече всеизвестна, червена линия и се обявяваха против свалянето на ветото на Северна Македония. 

"Делян Пеевски, до него Христо Иванов, до него Бойко Борисов, а до него Кирил Петков - заедно гласуваха нещо, което е национално предателство спрямо интересите на страната. Имаме си нова коалиция!", обяви той.

Тошко Йорданов направи ироничен коментар по адрес на говорителката на кабинета "Петков" Лена Бориславова и призова Кирил Петков веднага да си подаде оставката:

"Той е първият министър-председател, който продължава да стиска властта, въпреки че е в оставка. Мъжко би било веднага да я депозира... Но там има една жена с панталон - другите не са мъже!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14048

4

voododoll

24.06 2022 в 17:25

Абе АджиТочко много къса памет има бре?1
Няма и 2 дена от как гласува с ГРОБ заедно за ръчичка

1855

3

Чосър

24.06 2022 в 16:05

Милото Тошко.. малко, злобно човече..

1687

2

Пенчо Прикарчин

24.06 2022 в 15:26

Кър за тошко и сие!

12073

1

IvanofRumen

24.06 2022 в 15:21

Комплексираният Тошко каквото и да дъвчи вече е безславно в историята, като слуга на мафията. И езика и манталитета са му на краен провинциалист.