Проф. Михайлова: Служебното правителство трябва да се премахне

OFFNews 26 юли 2023 в 08:23 1616 1

Проф. Екатерина Михайлова

Снимка БГНЕС/архив

Проф. Екатерина Михайлова

Моделът на служебното правителство у нас е доста изкуствен така, както е в нашата Конституция. Не е казано какъв трябва да е съставът му. Аз съм привърженик изцяло да се премахне. 

Това заяви проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право, която влиза в експертния съвет на парламентарната Комисията по конституционни въпроси, по бТВ. Вчера се проведе първо заседание на комисията. 

Спецификата на нашия модел до този момент, е, че има правителство, назначено от президент, без с никого да е съобразено и абсолютно безконтролно, изключвам от страна на президента. Това е големият проблем, ние сме парламентарно управление, обясни проф. Михайлова. Една част от депутатите смятат, че трябва да остане действащото към онзи момент правителство, докато другите са на мнение, че трябва да се търси друга формула, коментира различията тя.

По  думите й темата, която разделя депутатите, е тази за мандатността на кметовете. В комисията почти се отказа този разговор да се води от страна на по-голямата част от членовете ѝ. Тази тема ми се струва, че ще остане в друго време, ако въобще се дискутира“, каза още проф. Михайлова.

Според нея част от правомощията на главния прокурор трябва да бъдат редуцирани, а надзорът за законност е това, за което има съгласие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

1

bls

26.07 2023 в 09:08

Само не разбирам каква е алтернативата. Това, че трябвало да остане действащото към оня момент е абсурд, защото именно то е сдало властта вече (било заради протести, вот на недоверие илидруг способ). То е дискредитирано по една или друга причина и е абсолютно нелогично да продължи да управлява процесите в страната особено предвид обстоятелството, че за разлика от служебното, лицата в действащото до тогава правителство почти винаги са явни политически фигури и респективно имат явен политически интерес. Същите тези лица ли следва да проведат предсрочни парламентарни избори???
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки