Промените в Конституцията влизат в пленарна зала

В дневния ред на депутатите е и ветото на президента върху БТР-ите за Украйна

OFFNews 08 декември 2023 в 06:58 1082 0

Конституция

Снимка БГНЕС/архив

Промените в Конституцията влизат отново в пленарна зала. Управляващите предвиждат те да бъдат приети окончателно на 3 четения преди Коледа. 

Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани до последно са разпределението на местата в новия съдебен съвет, мандатите председателите на Върховния касационен и административен съд и главния прокурор и промените с начина на сформиране на служебните правителства.

Възможно е да отпадне промяната в текста за избор на членовете на държавните регулатори - механизъм, заради който в последните дни между партньорите във властта протича поредното напрежение.

През октомври промените в Конституцията не бяха приети на първо четене от депутатите."За" тогава гласуваха вносителите ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но събраха само 161 гласа, а за конституционни промени са необходими 180 гласа, припомня БНТ. 

В дневния ред на депутатите е и ветото на президента Румен Радев върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна.

Комисията по отбрана вече го отхвърли, подкрепиха го само БСП и Възраждане. Споразумението, с което даряваме около 100 БТР-ра от въоръжението на МВР с отпаднала необходимост, беше подписано в София на 8 август и в Киев на 13 ноември. Народното събрание ратифицира документа на 22 ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!