Радев: Нека почетем паметта на загиналите за свободата и независимостта на България

OFFNews 05 ноември 2022 в 12:13 1232 0

Радев

Снимка БГНЕС/ЕПА

Румен Радев

Нека днес почетем паметта на всички загинали за свободата и независимостта на България, както и на нашите близки, които вече не са между нас,

Това заяви президентът Румен Радев, който взе участие във военния ритуал – панихида на Архангелова задушница.

Ритуалът се проведе пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. Там беше отслужена заупокойна молитва за всички загинали български воини. Президентът Радев се поклони пред военния мавзолей-костница в знак на почит.

На събитието присъстваха министърът на отбраната Димитър Стоянов, председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и други висши военни. Пред мавзолея бяха поставени венци и цветя в знак на почит от името на Народното събрание, Президентството, министерства, посолства и организации.

Междувременно вицепрезидентът на България Илияна Йотова е в Северна Македония за отбелязването на Архангелова задушница в българското военно гробище в село Цапари. В него са погребани 214 български войници и офицери от Първата световна война и е първото възстановено българско военно гробище на територията на Северна Македония, през 2014 г., предаде БНР. 

Попитана от медии в Битоля за коментар на Закона за сдруженията и фондациите, който парламентът на Северна Македония прие преди дни и който поставя ограничения на имената на исторически личности, които могат да бъдат използвани от тях, Йотова отговори, че парламентът на Северна Македония е парламент на суверенна държава и има право да приема всякакви закони, отговорността за които е на тези, които са ги приели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки