Радев: Посещението на Петков в Северна Македония беше прибързано

Поведението на Пендаровски не допринася за напредъка на Скопие към ЕС, заяви президентът

Ружа Райчева 01 февруари 2022 в 17:42 3974 4

Снимка Архив

Посещението на премиера Кирил Петков в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него, заяви президентът Румен Радев. 

По думите му "всяко прибързано действие на българското правителство и всеки позитивен предварителен сигнал може да се тълкува превратно като отстъпка от българската страна".

Радев коментира и срещата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с представители на нерегистрираната у нас ОМО "Илинден": 

"За съжаление действията и поведението на президента на Северна Макеодния не допринасят за така желания им напредък към ЕС. Всякакви претенции за реципрочност, по отношение на граждански права, са контрапродуктивни. Македонските българи се борят за равноправие и вписването им в македонската Конституция. Това е коренно различно от сепаратстките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се срещна президентът Пендаровски."

Според Румен Радев е важно българската дипломация да не се доверява на външна експертиза и да не се поддава на натиск.

"България е винаги отворена за диалог. Когато политиците от Северна Македония обикаляха европейските столици, избягваха София, но аз радвам, че този диалог започна да се случва. Ние държим връзка с президента Пендаровски, но ще търсим подходящ момент за среща на високо ниво. Разбира се, това зависи и от неговите действия", категоричен е Радев.

Правителството да не се изкушава от "наследения управленски модел"

В отговор на въпрос какво смята за случващото се с „Булгаргаз“ и освобождаването на директора Николай Павлов, държавният глава отбеляза, че се тревожи за инфлацията, цените, покупателната способност и бъдещето на енергетиката.

„Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени“, коментира Румен Радев.

Президентът изрази надежда, че правителството няма да се изкушава от наследения управленски модел, „който използваше служби, бордове и регулаторите за разправа и за прокарване на частни интереси“. По думите му, ако се използва същият подход, няма да бъдат постигнати по-различни резултати от наследството на министър-председателя Борисов.

Помолен да коментира законодателната програма на новото правителство, Радев открои, че е важно качеството на законите и тяхната навременност. „Предстоят важни решения и аз се надявам те да бъдат в полза на всички българи“, допълни президентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

01.02 2022 в 21:21

държенето на децата на Македония далеч от достъп до зона за свободно движение и икономически стимули, е идиотия

спокойно могат да си влязат в ЕС, а ние да си дискутираме двустранни и история и жп линии

за смях станахме, държейки цял народ заложник, дори шепа от техните политици да са корумпирани

5827

3

pisnamiotmutri

01.02 2022 в 19:32

Ако зависеше от Русия щяхме да си циклим дълго още. Румен не разбира бизнеса и преговорите. Успешна е активната страна, а не циклещата и хленчеща за неща от средновековието.

2000

2

фери

01.02 2022 в 18:02

Беше излишно.

14469

1

случайно прочетох

01.02 2022 в 17:46

Смятам, че и двамата и Петков и Радев прибързват, но може би, защото много време изгубихме с модела на Бай Х!

Да бъдем по-търпеливи всички, може да е за добро!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки